Letiště Vodochody chce, aby soud obnovil platnost EIA na rozšíření

Vodochody (Praha-východ) – Letiště ve Vodochodech se bude soudit s ministerstvem životního prostředí. To zrušilo posudek o vlivu jeho plánované přestavby na životní prostředí EIA, bez kterého není možné letiště rozšířit. Skupina Penta, které letiště patří, je přesvědčena, že ministerstvo nemůže posudek EIA zpětně zrušit.

Ministerstvo životního prostředí loni na podzim vydalo pro rozšíření vodochodského letiště pozitivní posudek EIA, ačkoli stanovilo řadu podmínek. Letos v červnu však změnilo názor a rozhodnutí zrušilo. Vedení letiště tvrdí, že k tomu úřad neměl právo, a obrátilo se na soud. „Podle našeho názoru ministerstvo takovým způsobem nemělo postupovat, podle nás k tomu nemá oprávnění. I kvůli právní jistotě do budoucna pro všechny ostatní investory by bylo dobré, kdyby se řeklo, zda ministerstvo takovým způsobem mohlo postupovat,“ řekl generální ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur. 

Náměstkyně ministra Berenika Peštová (ANO) zdůvodnila zrušení posudku závažným procesním pochybením. Podle mluvčí ministerstva Petry Roubíčkové začaly po vydání pozitivního stanoviska EIA chodit stížnosti od občanských iniciativ i odborníků. „My jsme se proto jako ministerstvo životního prostředí rozhodli k analýze dříve vydaného stanoviska,“ uvedla. Výsledek analýzy poukázal na pochybení v posudku, která se týkala hlukových limitů či dopadů na vodní hospodářství. Úřad je přesvědčen, že u soudu uspěje.

Z původního podnikového letiště Aera se má podle plánů Penty stát druhé pražské mezinárodní letiště s komerčním provozem, specializovat by se mělo na nízkonákladovou dopravu. Podle odhadů by mohlo vodochodským letištěm projít až 3,5 milionu cestujících za rok, což by z něj učinilo druhé nejrušnější letiště v Česku hned po ruzyňském Letišti Václava Havla s obratem srovnatelným s Krakovem nebo Norimberkem. Penta chtěla letiště otevřít již příští rok. Kdy by – v případě úspěchu u soudu – mohla alespoň začít stavět, je ve hvězdách. Nikdo teď nedokáže odhadnout, jak dlouho soudní spor potrvá.