Velká vánoční předpověď počasí

Štědrý den sice začne velmi mrazivě, během něj se ale bude postupně oteplovat. Po něm se začne oteplovat rychle, ale po svátcích by mělo přijít nové ochlazení, říká aktuální předpověď počasí.

Nový týden přichází s výrazným ochlazením a k tomu začíná většinou slunečným počasím. Sněhové přeháňky budou v pondělí a v úterý nejčastější na severních horách. Nejmrazivější ráno čekejte ve středu: -3 až -7 °C, při projasnění až do -10 °C.

Ve čtvrtek se obloha postupně zatáhne a od pátku se začne oteplovat. Štědrý den tedy začne mrazivým ránem a celý den se bude oteplovat.

Výhled na vánoční prázdniny
Zdroj: ČT24

Modely už se shodují na tom, že budou Vánoce teplejší a podmračenější než první polovina týdne, ale otázkou zůstává, jestli se odpolední teploty zastaví na 4 až 5 stupních Celsia, nebo se spíš přiblíží k 10. Nejpravděpodobnější se aktuálně jeví varianta, kterou máme na obrázku: na Štědrý den by měla být maxima nejčastěji mezi -1 a +3 °C, ovšem na jihozápadě můžou stoupat až k 6 °C.

Vánoční počasí
Zdroj: ČT24

Kdo zamíří na půlnoční mši, pozdě večer by v pátek už nemělo pršet. Na Boží hod a na Štěpána v nížinách často ani ráno nebude mrznout a maxima můžou stoupat až k 7 nebo 8 °C.

Prakticky v každém ze svátečních dní se ale vyskytne déšť: na Štědrý den ze začátku i sněžení, ale hranice sněžení se bude postupně stěhovat do nadmořské výšky 900 až 1100 metrů nad mořem. Jen na východě bude zpočátku níž.

Pozor, štědrodenní ráno může začít i deštěm nad promrzlou zemí, v tom případě hrozí ledovka. V sobotu a v neděli se ale oteplí tolik, že bude pršet i na horách.

Týden v Česku
Zdroj: Počasí

Po svátcích by se pak mělo zase pomalu den za dnem ochlazovat. Sněžení se do hor začne vracet od pondělka, v nížinách se vločky neukážou dřív než v úterý. Už před Silvestrem se zřejmě vrátí mrazivá rána, ve městech ale bude odpoledne teplota většinou nad bodem mrazu. Celodenní mráz by podle této předpovědi měl přijít zase až v novém roce.

Pro hory je ale výhled na příští týden opět sněhový, a kromě přírodního sněhu by se postupně měly vrátit i dobré podmínky pro umělé zasněžování.

Výhled na vánoční víkend
Zdroj: ČT24