Ledoví muži letos přišli v plné polní, možná se ještě vrátí

Pankrác, Servác, Bonifác – tři jména v kalendáři za sebou, pro která se vžilo označení „ledoví muži“. A taky se k nim váže celá řada pranostik, například „PanSerBoni pálí stromy“. Reagují na to, že v této roční době, tedy ve druhé květnové dekádě, dochází často k vpádům studeného vzduchu od severozápadu až severovýchodu. To může vést k poklesu nočních minimálních teplot pod nulu, případně alespoň výskytu přízemních mrazíků. Výskyt mrazů v této pokročilé době z hlediska vývoje vegetace pak samozřejmě může vést ke značnému poškození rostlin a stromů.

Ledoví muži nedorazí každý rok, někdy můžou naopak přijít v několika vlnách. Letos přišli mimořádně přesně. Pondělní přechod studené fronty znamenal průnik arktického vzduchu od severu do střední Evropy, který se projevil velmi výrazným ochlazením během odpoledne.

Působivé to bylo hlavně na východě Česka, kde před osmou hodinou večer měli ještě 20 °C, o pět hodin později ale klesla teplota ke 3 °C. Výrazné ochlazení doprovodil i pokles hranice sněžení až na 400 metrů. Pár centimetrů sněhu napadlo do úterního rána v polohách nad 800 metrů, na hřebenech Beskyd a Krkonoš to bylo ojediněle až 15 čísel nového sněhu.

Sněhová pokrývka 12. května
Zdroj: CHMI

Sněžení na horách či ve vyšších polohách v květnu ale není tak mimořádné. Ostatně loni v polovině května taky sněžilo. Rekord si ale stále drží 10. květen roku 1953, kdy v Novém Jičíně naměřili 45 centimetrů sněhu.

Kromě sněhu přinesl vpád arktického vzduchu také pokles teplot pod nulu – v úterý ráno mrzlo kromě hor hlavně v Karlovarském kraji. V mrazových lokalitách klesly teploty dokonce pod -7 °C (Rolava -7,8 °C, stanice Jelení, u mostu dokonce -9,5 °C). Mimo horské polohy zmiňme například karlovarské letiště (Olšová Vrata) s -3,9 °C  nebo Plzeň, Bolevec, kde naměřili -1,7 °C. Jde sice o nízká minima, ale v minulosti byly v květnu naměřeny i teploty nižší: absolutní měsíční minimum je ze 4. května 2011, kdy na Jizerce naměřili -13,1 °C.

Mrazivý týden

Chladné počasí s rizikem ojedinělých mrazů a četnějším výskytem přízemních mrazíků nás bude provázet po většinu tohoto týdne, samozřejmě hlavně tam, kde se na delší dobu protrhá oblačnost a utiší vítr. Bez mrazu se obejde pouze noc ze středy na čtvrtek, kdy bude převážně zataženo, a pak až samotný závěr týdne. Denní teploty budou převážně podprůměrné, až samotný závěr týdne přinese mírné oteplení.

Ráno na západě Čech mrzlo i mimo hory
Zdroj: CHMI

Letošní ledoví muži tedy dostáli své pověsti. Nicméně ani těmi nebezpečí nočních mrazů úplně nekončí. V závěru května (kolem 25. 5., kdy má svátek Urban) se totiž v asi 60 procentech případů dostavuje další chladné období, tzv. „malí ledoví muži“. To už sice většinou nemrzne ve dvou metrech, ale přízemní mrazíky ještě zemědělce a zahrádkáře můžou potrápit.

Výhled počasí na nejbližší týden:

Výhled počasí na další týden
Zdroj: CHMI