Severokorejské rakety i párky

Start severokorejské rakety Unha-3 v polovině dubna sledoval doslova celý svět. Jenže, soudruhům dlouho ohlašovaný pokus překvapivě nevyšel. Po několika desítkách vteřin se totiž raketa rozpadla a její trosky dopadly do Žlutého moře. Test nového kosmodromu Dongčang-ri tedy novému vůdci Kim Čong-unovi nevyšel a na oběžnou dráhu se nedostala ani Jasná hvězda, družice Kwangmyŏngsŏng-3, která měla Zemi obletět na počest 100. výročí narození „věčného“ prezidenta a zakladatele KLDR Kim Ir-sena.

Zatímco se ale uživatelé internetu ze všech koutů naší planety bavili otázkou „kde udělali soudruzi z KLDR chybu“, Kimovi generálové se chystali vše napravit a při následné vojenské přehlídce demonstrovali vskutku odstrašující prostředky, jimiž disponují. A reakce plné obav přicházející z Washingtonu, Tokia či Soulu jim zlepšily náladu.

Jenomže, jak se říká, všeho dočasu. Dva němečtí experti ze společnosti Schmucker Technologie Markus Schiller a Robert Schmucker už severokorejské rakety předvedené v Pchjongjangu označili za pouhé makety a celou přehlídku pak za velké divadlo. Údajné střely dlouhého doletu podrobně „rozebrali“ a přišli třeba na to, že použité součástky připomínaly ventily pro tekuté palivo, zatímco takto veliké střely spalují výlučně palivo tuhé. Podivně pak podle nich vypadala i povrchová úprava.

Ani tak ovšem představitelé sousedních zemí či Spojených států nemohou klidně spát. Právě proto, že Kimův režim dosud úspěšně nevyzkoušel ani jednu raketu dlouhého doletu, z nichž tři už údajně měly vynést do vesmíru družici, bude se snažit ukázat svou sílu za každou cenu. A není vyloučena ani další jaderná zkouška. Ostatně Jižní Korea spekuluje, že by takovýto test mohl proběhnout do dvou týdnů. Bez ohledu na reakce OSN. Jak jsme totiž viděli, Pchjongjang se ke startu rakety odhodlal i přes varování generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. A varovný prst zdvihla i Moskva.

KLDR se pochopitelně nebude veřejně chlubit tím, kdy jadernou zkoušku uskuteční. Její hlavní spojenec, Čína, se pak o ní dozví jen krátce před tím. Na druhé straně zveřejnila severokorejská média záběry z otevření prvního supermarketu na masné výrobky. Vůdce Kim Čong-un s rukama v kapsách se zástupem nejvyšších generálů procházejí mezi regály, obdivují párky, mražené maso, ryby a rozdávají úsměvy.

Většina obyvatel zbídačené země ale nic podobného neuvidí, natož ochutná. Ostatně už historicky první severokorejský supermarket postavený čínským investorem v nákupním centru Kwangbok v metropoli Pchjongjangu byl pro miliony Severokorejců nedostupný. Uklidňovat je snad mohla jen myšlenka na to, že zisk z prodeje šel do kapes samotného vůdce. A ten se přeci vždy staral o blaho všech. V každém případě ale jak rakety, tak i párky zůstanou v KLDR i nadále drahým a nedostatkovým zbožím.