Musíte si zvyknout na to, že v médiích pracují i „barevní“, říkají romští novináři

Newsroom ČT24: Romští novináři čelí rasistickým urážkám (zdroj: ČT24)

Účastníci demonstrací na romské redaktory pokřikují rasistické urážky. Jindy lidé zase zpochybňují jejich novinářskou profesionalitu, nebo jim rovnou zruší rozhovor. Reportéři Richard Samko z ČT, Patrik Banga z iDnesu i slovenský novinář Jozef Šivák z televize TA3 pro pořad Newsroom ČT24 popsali realitu Romů pracujících v médiích.

Urážky od demonstrantů slyší redaktor Richard Samko při natáčení reportáží poměrně často. „Těch věcí bylo hodně. Třeba černá svině, špína, lhář, slušel by ti plyn a takové věci. Nikdy jsem na to nereagoval, protože jsem věděl, že mě ti lidi chtějí vyprovokovat,“ popisuje Samko.

Rasistické nadávky si vyslechl i 17. listopadu při demonstraci proti vládě a České televizi. Slovním útokem na jeho osobu, který publikoval server Romea, se nyní zabývá policie.

Podobný incident ale nebyl v poslední době ojedinělý. Urážky kvůli barvě pleti na redaktora pokřikovali i na protivládní demonstraci 28. září. „Slyšel to kriminalista v civilu, přišel za mnou a ptal se mě, jestli to chci řešit. A já jsem řekl, že ne. Že to nechci řešit. Nechal jsem to být,“ vypráví redaktor ČT. Dodává, že na podobné situace jsou on i jeho kolegové vytrénovaní.

S častými urážkami se setkává i novinář zpravodajského webu iDnes Patrik Banga. Výhružné zprávy mu chodí rovnou do pracovního e-mailu. Lidé mu ale píšou třeba i to, že je příživník a bere sociální dávky. Často také zpochybňují jeho schopnosti a redaktorskou odbornost.

„I když se jako redaktor věnuji nějakému tématu pět, sedm, deset let, tak se stejně dočtu, že tomu nerozumím. A že jediným důvodem, proč to téma můžu dělat, jsou neexistující kvóty, které říkají, že se má zaměstnat určitý počet romských pracovníků ve veřejných institucích. Což mimochodem MAFRA, kde já pracuji, samozřejmě není,“ říká s úsměvem redaktor.

Banga: „Z rozhovoru sešlo, protože jsem Rom“

Novinařinu Banga dělá už víc než dvacet let. Za tu dobu se mu několikrát stalo, že mu někdo odmítl dát rozhovor. Z domluveného setkání podle něj sešlo poté, co si respondent uvědomil, že je redaktor Rom. Problém ale Banga vidí i v nedostatečném zastoupení lidí z různých menšin v médiích.

„Vyloženě volám po tom, aby bylo na mediální scéně v Česku, v malinkém desetimilionovém Česku, víc novinářů Asiatů, Romů, černochů. Aby to byl prostě multinárodní komplex lidí, kteří dělají novinařinu,“ dodává Banga.

„Musíte si zvyknout na to, že v médiích dělají ‚barevní.‘Jsme tady, žijeme tady. Já jsem se tady narodil. Jsem Čech, protože jsem Rom,“ doplňuje ho Samko.

Nepříliš početné zastoupení mají romští novináři i ve slovenských médiích. Redaktor televize TA3 Jozef Šivák říká, že je jediným Romem pracujícím ve zpravodajství celostátní televize. Je to podle něj škoda, protože by více takových lidí mohlo pomoci rozbít určité stereotypy. „O tom, že Romové neumí pracovat nebo že pracují pouze v určitých oblastech. To je důležité, protože i mezi námi Romy jsou vzdělaní, talentovaní lidé v různých oborech,“ říká slovenský novinář.

Ani Šivák se nevyhnul rasistickým útokům při reportáži na demonstraci. „Také jsem slyšel slova, že jsem černá huba a cikán,“ svěřuje se redaktor. Protože mu nadávky byly nepříjemné, přestal na protesty po dohodě s redakcí chodit. „Ale týká se to jen demonstrací, kde jsou například extrémisti nebo jiné skupiny. K běžným lidem, třeba na protest učitelů nebo tak, tam samozřejmě jdu,“ dodává Šivák.

Situací romských novinářů v České republice a na Slovensku se podrobněji zabýval také nedělní Newsroom ČT24 .