Televize čeká s přechodem na DVB-T2 „druhá digitální revoluce“. Téma pro konferenci Digimedia

Televizní diváky zřejmě čeká v příštích letech postupný přechod na vysílací formát DVB-T2. Půjde o druhou vlnu digitalizace poté, co standard digitálního pozemního vysílání nahradil analogovou technologii. Fenomén DVB-T2 a dopad na příjemce televizní produkce i na samotné provozovatele bude jako jedno z témat zkoumat i dvanáctý ročník konference Digimedia. Tu pořádá Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace ve čtvrtek 25. května. Přenos z debat bude možné živě sledovat na webu České televize.

Konference Digimedia se zúčastní kromě hostů z Česka i řada zahraničních expertů. Hned v rámci prvního panelu, který začne v devět hodin ráno, se bude debatovat o tom, jak může nový digitální standard pozemního vysílání DVBT-2 ovlivnit trh a divácký zájem.

Je totiž možné, že než by si lidé pořizovali nové přijímače (ať už v rámci nových modelů televizorů, nebo jako samostatné set-top boxy), přejdou rovnou na kabelové či satelitní vysílání, nebo se spokojí se sledováním televize po internetu.

Vizuál dvanáctého ročníku konference Digimedia
Zdroj: AČRA MK

V druhém bloku přijde na řadu i rozhlas. I v jeho případě se bude diskutovat o digitalizaci. Hosté proberou, jak probíhá implementace nového evropského standardu rozhlasového vysílání v Česku a v Evropě nebo jaká je perspektiva nových digitálních platforem včetně internetových rádií nebo takzvaných podcastů.

V posledním bloku přijdou na řadu nová média. Mezi tématy budou internetové televize a posun jejich obsahu od infotainmentu k hrané tvorbě, ale i vztah klasické televize k internetu s ohledem na to, jak se mění způsob sledování vysílání.

Debat by se měli mimo jiné zúčastnit ředitel ČT Petr Dvořák, prezident APSV Michel Fleischmann, ředitel Českých radiokomunikací Martin Gebauer, jednatel Digital Broadcasting Radim Pařízek, ředitel FTV Prima Marek Singer, ředitelka Atmedia Czech Michaela Vasilová, jednatel TV Nova Jan Vlček, ředitel TV Óčko Štěpán Wolde nebo ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Konference se koná pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva kultury, Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.