Rozhlas začíná vysílat digitálně, až deset let vydrží i analog

Praha – Český rozhlas spustil plnohodnotné digitální vysílání. Na moderních přijímačích s DAB signálem ho posluchači naladí v dosahu žižkovského vysílače. Pro majitele starších rádií zahájení zkušebního provozu zatím neznamená zásadní změnu, analogové vysílání bude pokračovat až deset let.

V dosahu žižkovského vysílače žije zhruba 17 procent posluchačů, digitální vysílání Českého rozhlasu ale naladí pouze ti vybavení pokročilejšími přijímači. Součástí multiplexu ČRo jsou i stanice, které v analogovém vysílání chybějí jako Radio Wave či ČRo Jazz. Digitální vysílání pro Prahu a okolí má zatím status zkušebního vysílání. „Posluchačský zážitek by měl být blízký finální verzi,“ ubezpečil však Martin Gebauer, muž v čele Českých Radiokomunikací, jež se na zkušebním vysílání také podílejí.

Zdeněk Duspiva z digitalizačního týmu Českého rozhlasu upozornil, že nejde o první test digitálního vysílání, s tím začal rozhlas již v roce 1999, šlo ale vždy o časově omezené experimenty určené pro omezené publikum. „Toto je radikální skok, protože vysílač má 20kilowattový výkon. Je to silný, robustní signál, na kterém je možné ve větší míře a plném rozsahu otestovat další nové technologie,“ podotkl.

Zdeněk Duspiva: Analog lze vypnout i před rokem 2025 (zdroj: ČT24)

Digitálních přijímačů je na trhu dost

Zkušební provoz potrvá do května příštího roku, již během něj chce ČRo začít digitálně vysílat i na dalších místech – v Brně, Ostravě či na dálnici D1. Koncem roku 2017 by již měla digitální rozhlasové vysílání poslouchat až polovina populace, bude-li ovšem mít DAB přijímače. Podle Zdeňka Duspivy by ale neměl být problém digitální přijímač si sehnat, ačkoli si posluchači – na rozdíl od digitálního televizního vysílání – nevystačí se set-top-boxem připojeným ke staršímu přijímači. „Nabídka na trhu již je velmi široká – od velmi levných, malých rádií, jejichž cena začíná od 500 korun,“ poznamenal ovšem Zdeněk Duspiva.

Digitální rozhlasové vysílání se má rozvíjet ve III. pásmu, které se uvolnilo po přechodu na digitální televizní vysílání. Toto pásmo podporují všechny digitální rozhlasové přijímače.

Vedle doplnění dalších stanic a kvalitnějšího zvuku bez obvyklých analogových efektů umožní digitalizace doplnit vysílání textovými a obrazovými informacemi. Jak ale upozornil generální ředitel ČRo Peter Duhan, rozhodující bude přístup výrobců rádií. „Je tu výzva pro výrobce radiopřijímačů. Uživatel bez kvalitního přijímače nedokáže posoudit rozdíl,“ uvedl.

2025: Nejzazší termín vypnutí analogu

Analogové přístroje bude možné přes postupující digitalizaci využívat nejméně ještě deset let. Nejbližší termín, kdy bude celé Česko pokryto digitálním signálem, je podle generálního ředitele Českého rozhlasu rok 2025. Tehdy také skončí analogové lincence, podle Zdeňka Duspivy ale připadá v úvahu i dřívější vypnutí analogového vysílání. „Jsme připraveni ukončit to dříve, ovšem požadujeme společný postup veřejnoprávního vysilatele a komerčních rádií,“ řekl.

Za deset let již budou mít čeští provozovatelé k dispozici i zkušenosti ze zahraničí. Norsko totiž chce vypnout FM vysílání již za dva roky, Švýcarsko pak v letech 2020 až 2024.

Vydáno pod