Ortel na Českém slavíku? Obsah byl v pořádku, souvislosti rada nezkoumala

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání neshledala na účasti kapely Ortel v přímém přenosu z předávání cen Český slavík nic nezákonného a nebude se jí dále zabývat. Kvůli vystoupení skupiny podal stížnost člen volebního výboru ve sněmovně Jan Chvojka (ČSSD). Texty kontroverzní kapely jsou totiž často zaměřeny proti menšinám.

„Ta skupina už se pohybuje za hranou zákona. Vyvolává xenofobní nálady, je založena antisemitsky a obecně šovinisticky. A já jsem toho názoru, že v hlavním vysílacím čase na kanále nejsledovanější soukromé televize by taková skupina neměla co dělat,“ uvedl dříve ke své stížnosti Chvojka.

Rada sice jeho stížnost v úterý projednala, ale řízení nezahájila: „Z hlediska odvysílaného obsahu neshledala nic, co by porušovalo zákon,“ uvedl její předseda Ivan Krejčí s tím, že se rada nezabývala souvislostmi kolem působení kapely.

Ortel skončil v anketě Český slavík na druhém místě, jeho zpěvák Tomáš Ortel, který dříve působil v neonacistické skupině Conflict 88, obsadil třetí příčku. Skupina na slavnostním večeru převzala ocenění a poděkovala za ně – v přímém přenosu ale nezahrála, ani nebyly vysílány ukázky jejích skladeb.