Vysílací unie debatuje o budoucnosti: Digitalizace mění všechno

Zástupci světových veřejnoprávních médií jednají v Praze o digitalizaci a rozvoji technologií. Konference Evropské vysílací unie (EBU) potrvá v české metropoli až do pátku. Zástupci televizí hodnotí minulé roky působení, na programu diskuzí je dále třeba financování veřejnoprávních institucí a otázky nových způsobů vysílání.

Nejvyšší rozhodovací orgán vysílací unie dlouhodobě řeší oblast financování veřejnoprávních médií. Na konferenci se však dotkl také postoje médií vůči konfliktu na Ukrajině a na Balkánu obecně. Hlavním tématem zůstává digitalizace a nový způsob přenášení mediálního obsahu a také konkurence v podobě internetu.

Akce se účastní na dvě stovky představitelů vysílacích stanic. Mezi nimi také ředitelka Ingrid Deltenrová. „Jako první jsme dokázali spojit východ se západem daleko předtím, než to udělali politici,“ uvedla, čímž narážela na vůbec první setkání valného shromáždění, které se taktéž odehrálo v Praze před dvaadvaceti roky.

Jednání v Národním muzeu se účastnil ministr kultury Daniel Herman nebo řeidtel České televize Petr Dvořák. Média, která se podle něj jednání účastní, tak definují svoji pozici i zaměření na trhu. „Česká televize hraje poměrně významnou roli a nemusíme se stydět,“ řekl Dvořák. „Evropa nás vnímá.“ Zároveň dodal, že české veřejnoprávní médium hledá inspiraci u kolegů ve Švýcarsku nebo v Nizozemí.

Vydáno pod