Sága naftařské rodiny Ewingů trhala rekordy sledovanosti

Washington/Praha - Láska, vášně, intriky, peníze a boj o moc nechybí v žádném úspěšném televizním seriálu, jen málokterý z nich ale dokáže přilákat k obrazovce tolik milionů diváků jako kdysi sága rodu Ewingů. Osudy členů této naftařské rodiny z Texasu se začaly v americké televizi CBS odvíjet před 30 lety, 2. dubna 1978, a pod názvem Dallas se vysílaly celých 13 let. Tento seriál dodnes patří k nejsledovanějším v historii americké televize a jedna z jeho epizod údajně drží rekord ve sledovanosti amerických seriálů v zahraničí.

Téměř 360 milionů diváků, z toho 90 milionů v USA, prý usedlo v listopadu 1980 k obrazovkám, aby se dozvědělo, kdo o osm měsíců dříve střílel na hlavního hrdinu Johna Rosse Ewinga, alias Džejára (J. R.). Během letní přestávky seriálu, navíc prodloužené stávkou v Hollywoodu, tipovala půlka Ameriky střelce z širokého okruhu lidí. Intrikářský padouch J. R. si totiž na cestě k moci nadělal hordy nepřátel. Ale za vším hledej ženu - v tomto případě milenku a zároveň sestru jeho ženy.

Popularita a sledovanost seriálu Dallas byla tak veliká, že i sami diváci ovlivnili jeho scénář. Když totiž představitel Džejárova bratra Bobbyho, herec Patrick Duffy, po sedmi letech seriál opustil, jeho fanynky (a sledovanost) to tak těžce nesly, že se sympatický hrdina musel vrátit. Jenže jak to udělat, když v květnu 1985 Bobby po autonehodě zemřel. Problém vyřešila Duffyho manželka, baletka Carlyn, která scénáristům poradila, ať z Bobbyho smrti udělají sen jeho seriálové ženy Pamely. A tak po několika desítkách dílů natočených bez Duffyho Bobby prostě vystoupil ze sprchy a jelo se dál.

Duffy, jehož dva synové se v Dallasu také objevili, vydržel po onom šokujícím návratu v seriálu až do konce v květnu 1991. V letech 1996 a 1998 se navíc podílel (jako herec i koproducent) na jeho dvou filmových pokračováních: J. R. se vrací a Válka Ewingů. V nich nechyběl ani Larry Hagman (J. R.), který jako jediný hrál ve všech 357 epizodách Dallasu, ani Linda Grayová, kterou J. R. jako svou seriálovou manželku Sue Ellen týral tolik, že propadla alkoholu (ale jen na obrazovce, ve skutečnosti hrála v dalších seriálech například Melrose Place či Modelky s.r.o.).

„J. R. se měnil ve stále většího padoucha, tak to scénáristé vyrovnávali na Pamele. Mám pocit, že jsem její roli vzdala těsně předtím, než by se proměnila v Matku Terezu,“ prohlásila prý Victoria Principalová, která roli Bobbyho manželky opustila po devíti letech, protože už se jí zdála příliš kladná. V televizi se objevovala dál - jako herečka i jako tvář reklamy na kosmetiku. O správném životním stylu a péči o pleť napsala tato exmanželka plastického chirurga i několik knih. Jako jediná z hvězd Dallasu má Principalová také rezervovanou letenku do vesmíru, kam by se za 200.000 dolarů (3,2 milionu korun) měla podívat ale nejdříve v roce 2010.

Seriál Dallas, v němž se objevil například i tehdy 24letý Brad Pitt, si vysloužil také několik ocenění a četné nominace na Zlaté glóby a na ceny Emmy. Zlatý glóbus a cenu Emmy získala za roli Miss Ellie Ewingové (matky Džejára a Bobbyho) Barbara Bel Geddesová, dvakrát byla cenou Emmy oceněna hudba seriálu a jednou návrhy kostýmů.

Sága naftařské rodiny z ranče Southfork byla přeložena do několika desítek jazyků a vysílala se po celém světě. Čeští diváci ji s napětím sledovali v první polovině 90. let; například v roce 1992 tu byla nejsledovanějším televizním pořadem. Seriál Dallas vyšel též v knižní podobě, české třídílné verze se počátkem 90. let prodalo na 300.000 výtisků. Již pár let se hovoří o dalším filmovém zpracování osudů rodu Ewingů, které by měl produkovat tvůrce seriálu David Jacobs. Herecké obsazení i režisér jsou ale zatím ve hvězdách.

Vydáno pod