Televizní kanál Z1 představil své moderátory

Praha - Zástupci nové televizní zpravodajsko-publicistické stanizce Z1 dnes představili svůj tým moderátorů. Jsou mezi nimi zkušení moderátoři z České televize a Novy, ale také nováčci, kteří působili v Českém rozhlasu a s televizními kamerami dosud zkušenosti nemají.

„Když jsme začali s náborem, ideálem bylo, aby měli něco za sebou…aby to nebyla ta čtecí hlava, jak je běžné u jiných televizí,“ řekl při představování týmu šéf televize Martin Mrnka. 

Symbolický dres moderátorů nové stanice tak budou v následujících měsících a možná i letech nosit například známé tváře Novy Martina Kociánová či Martin Severa, po téměř deseti letech se v pravidelném rytmu na obrazovku vrátí někdejší sportovní hlasatelka Novy Renata Dlouhá. 

Z Kavčích hor, ze sídla České televize, si cestu do nově vybudovaného studia Z1 v Praze-Holešovicích našli Jan Němec a Veronika Sedláčková, z České rozhlasu zamířil na stanici Vladimír Kroc. Mezi moderátory jsou i bývalá mluvčí ČSA a VZP Jana Víšková a dále Zbyněk Štíbr, Jana Lejpová, Aneta Snopová a Ondřej Kapic. Publicistické pořady budou mimo jiné moderovat Naděžda Hávová a Karolína Dubová. 

Z1 je jednou ze šesti nových stanic, které získaly licenci pro nastupující pozemní digitální TV vysílání. Původně ji získaly v rok a půl dlouhém výběrovém řízení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v dubnu 2006. Vinou neúspěšných uchazečů se ale kvůli udělování licencí vedly dlouho soudní spory a licence šesti původním vítězům zajistila až novela mediálních zákonů platná od Nového roku.

Televize, která bude jistou konkurencí obdobně zaměřenému kanálu veřejnoprávní televize ČT24, plánuje svůj start na přelomu května a června. Podle vedení Z1 ale hodlá televize zaměřit svou pozornost na trochu jinou skupinu diváků a také cíle a povinnosti vyplývající ze statusu veřejnoprávního média jsou pro ČT24 jiné. V současné době pro stanici
pracuje zhruba 120 lidí, uvedli zástupci televize.