Chat s šéfredaktorem zpravodajství ČT Michalem Petrovem

Michal Petrov je už tři roky lídrem tuzemského televizního zpravodajství. Stál také u zrodu zpravodajského portálu ČT24, který slaví výročí tří let od jeho spuštění. V pondělí 5. května proběhl chat, jehož celý záznam najdete v rubrice Chat.

Zena: Pane šéfredaktore, hodně se mluví o nezávislosti zpravodajství. Vím, že to je věc do značné míry relativní, ale něco platit musí. Jak vnímáte současné postavení veřejnoprávních médií z hlediska jejich suverenity?

Petrov Michal: Dobrý den přeji a děkuji za tuto otázku (jakož i všechny další). Svoboda a nezávislost jsou vždy relativní pojmy a nejinak je tomu i v tomto případě. Víte, že o chodu ČT do jisté míry rozhoduje prostřednictvím rady ČT politická reprezentace. To se ale nesmí promítat do práce zpravodajství a také se to tam nepromítá: pokud jsem tázán na veřejnoprávní média jako taková, pak mam pocit, že nezávislost vykazuje jak zpravodajství ČT, tak i rozhlasu a ČTK. Systém zvolený pro postaveni media veřejné služby v ČR nepovažuji za ideální s ohledem na zralost demokracie v Česku, ale rovněž ho nepovazuji za úplně špatný. Dá se v něm žít a provozovat nezávislou novinařinu.

Zena: Ještě by mě zajímalo, jaký máte názor na volební právo novinářů? I ve světě je docela běžné, že se žurnalisti záměrně žádných voleb neúčastní. Co si o tom myslíte? Zdravím.

Petrov Michal: Myslím si, že novinář v médiu veřejné služby by neměl být angažovaný, ale volební účast za výraz angažovanosti nepovazuji. Koneckonců i „nejití“ k volbám znamená dat hlas někomu, alespoň v podmínkách českého volebního systému.

Zelenka: Řekněte, co je pro televizní zpravodajství na čt24 nejtěžší? Kromě nedostatku peněz?

Petrov Michal: Nejtěžší je udržet si přehled o všem, co se vysílá. Je toho zkrátka hodně a lidově řečeno je to k neukoukání. Každý vedoucí redaktor musí být schopen delegovat pravomoci, protože jinak by se z toho zbláznil. Pak je tu samozřejmě nedostatek televizních profesionálů na trhu. Ale v tomhle případě ČT24 plni jakousi samočistící funkci, protože čím víc vysíláte, tím rychleji vám vyspívají redaktoři i realizační složky. Čili pak je ten problém pouze přechodný.

Fíla: Kdo je nejlepší moderátor?

Petrov Michal: Mohl bych napsat Larry King, že, ale to by asi nebyla ta odpověď, na kterou čekáte, viďte? To by byla pěkná mela, kdybych si z té spousty moderátorů na ČT24 vybral pouze jedno jméno! Takže já na to půjdu odjinud, když dovolíte: když ČT24 začala vysílat, dalo se jen o málokom před kamerou ve studiu říci, že je to moderátor, třebaže seděl na moderátorské židli. Dnes už se to dá říci téměř o všech. Samozřejmě, že u mě někdo ten žebříček vede, ale snažím se to nedávat najevo, protože by to jednak nebylo fér a jednak je to přece tak strašně subjektivní záležitost!

tomáš: Jste pro radarovou základnu na našem území? Ve zpravodajství o tom hodně vysíláte ve prospěch Američanů.

Petrov Michal: Začnu od konce: nevysíláme ve prospěch Američanů. Vysíláme o všech podstatných fázích vývoje projektu. Takže Vaše věta platí až po slovo VYSÍLÁTE, dál už ne. A já osobně? Nepochybně nějaký názor na možné umístění amerického radaru v Brdech mam, ale dávám si zatracený pozor na to, aby nikdo nepoznal jaký. Protože jinak by to byl můj profesionální konec.

Prima tah: Prima přechází na nový čas těsně před Události, asi vám odebere diváky. Chystáte nějaký programový protitah?

Petrov Michal: Zpravodajství Primy nezabralo v čase, kdy proti sobě stály dvě relace dvou hlavních soukromých televizních stanic v ČR, a tak se stěhuje zpátky před sedmou večer. Tady proti Zprávám Primy budou stát zprávy televize veřejné služby (Události), a tak se dá očekávat polarizace diváku, respektive odchod části publika ke Zprávám Primy. To je logické a je to koneckonců také smysl pluralitního televizního vysíláni u nás. ČT ale dál bude sebevědomě vysílat zprávy sestavené na základě kriterii editoru zpravodajství televize veřejné služby. Ta platí obecně bez ohledu, zda o sedmé vysíláme sami nebo ne. A pokud chystáme programovou změnu, nejde o protitah, ale o suverénní rozhodnuti, k němuž by beztak došlo, i kdyby se Prima rozhodla přestěhovat zpravodajskou relaci na půlnoc.

svizzero: Pane Petrove Vy jste měl bulharské nebo ruské rodiče? Mýlím se?

Petrov Michal: Nemýlíte - otec byl Bulhar ze Staré Planiny, později černomořský námořník. V uniformě byl tak neodolatelný, že to moje matka odskákala dvojčaty. Ta se narodila v Praze.

Karla: Zpravodajství Novy a Primy jsou neobjektivní a jednostranné. Proč s nimi drží krok i ČT jsem nepochopil. Ze zpravodajství není pochyb o tom, koho volí páni šéfredaktoři v Praze. Jaký je vlastně rozdíl mezi cenzurou a tím, kterou zprávu si šéfredaktor zvolí? Zkuste se jako profesionál někdy podívat na Televizní noviny. Myslím, že až jednou zpětně ohlédneme na začátek 21stol., budeme kroutit hlavou a zjistíme, že totalitní ČT byla daleko pravdivější.

Petrov Michal: Sestřih z totalitních TN vysíláme každý den na ČT24 těsně před Událostmi -ať se o jejich kvalitě každý přesvědčí sám. A koho tedy vlastně volíme? Těším se na tip.

Salima: Pane šéfredaktore, zkuste prosím ohodnotit nejlepší konkurenční novináře z Novy a Primy? Koho byste si z nich vzal do své redakce, ale řekněte to popravdě.

Petrov Michal: Kdybych je jmenoval, trochu by mi to snížilo do budoucna vyjednávací pozice. Je ovšem jisté, že i na soukromých stanicích pracují pořád ještě nějací redaktoři, které si umím představit jako členy našeho týmu.

JFK: Dobrý den, myslím, že byste mohli mít více zahraničních korespondentů. Nemáte třeba žádného redaktora v Maďarsku, nemluvě o Francii a Británii. Mimochodem, umí pan Etzler čínsky?

Petrov Michal: Pokud vím, Tomáš Etzler neumí plynně ani mandarínsky, o kantonštině nemluvě, i tak se ale skvěle zorientoval ve velmi komplikovaném prostředí a na výuce intenzivně pracuje. Jeho předchozí činnost v CNN ho vybavila plynnou angličtinou, která mu umožňuje se bravurně domluvit tímto jazykem. A v Čině má samozřejmě tým, který mandarínštinu ovládá na jedničku a krom toho má skvělé kontakty, což je podstatné. Pokud jde o další rozšiřováni sítě zahraničních zpravodajů, máme určité plány: po 1.1.2009 by měl vzniknout Londýn, později snad Blízký Východ a Balkán. Zvažujeme i další lokality, protože tento problém povazujeme za důležitý.

Volby: Gratuluju dodatečně k seriálu z prezidentské volby. Ne, že by to bylo tak příjemné poslouchat, ale výkon ČT se mi opravdu líbil. Jak jste přišli na dvojici Machálková - Železný? Dělali tam neuvěřitelnou práci.

Petrov Michal: Děkuji za všechny, kteří se na přípravě přenosu podíleli. Složeni Vámi zmiňované dvojice jaksi vykrystalizovalo s ohledem na předchozí perfektní práci obou.

Tonda + Jára: Jak se u vás vybírají noví redaktoři? Jak se člověk stane moderátorem zpráv nebo nějakého pořadu? Děkuju, zdravíme.

Petrov Michal: Nejčastěji jako elév vysílací směny, kde prokáže talent k reportérské práci, nebo akvizici v jiném mediu.

Tonda + Jára: Ještě jedno přání, pozdravujte paní Augustovou. Je fakt skvělá.

Petrov Michal: Vyřídím rád! Děkuji!

Sita: Dobrý den, když jste rozjížděli zpravodajskou ČT24, vypadalo všechno nebo skoro všechno úplně jinak než dnes. Dovedl jste si tehdy představit, že jak tahle stanice vypadá dnes? Podle mého soudu je to ohromný skok, i když bych vyjmenoval desítky výhrad. Přesto je to fajn.

Petrov Michal: Děkuji za slova uznání. To, na co se dnes díváte, jsme všichni měli před očima už od samého začátku, jen ty kroky prostě mohly byt postupně. A slibuji, že neusínáme na vavřínech.

Věra: Co myslíte, nové televizním stanicem, budou brzy vysílat, určitě i konkurovat zpravodajství. Myslíte, že vás můžou něčím překvapit? Nebo si umíte jejich strategii odhadnout?

Petrov Michal: Umím to odhadnout jen zčásti, protože sice přibližně vím, kdo se tam na výrobě bude podílet, ale nevím, kolik na to bude mít peněz. A tenhle faktor je velmi podstatný. Máloco je tak drahé jako kvalitní televizní zpravodajství - a právě to byl jeden z motivu startu ČT24: zužitkovat co nejhospodárněji všechny zpravodajské zdroje, které má ČT k dispozici.

Hra na pravdu: Dobrý den, myslím si, že jsem dost odolný, ale občas už z té domácí politické scény dostávám průjem. Jak jste na tom vy, umíte to vydržet nebo vás dokonce baví?

Petrov Michal: Je to práce a ta bavit musí, pokud má mít smysl.

Slávka Nová: Dobrý den, pane šéfredaktore, jak vlastně určujete, co budete vysílat ve zpravodajství?

Petrov Michal: To určují především vedoucí vydání jednotlivých relaci a svou nabídkou i vedoucí redakci. A dělají to na základě neustálého poměřováni významu události (s malým u). samozřejmě pak vstupuji do hry ještě další faktory, jako jsou dynamika vysíláni a obrazová pestrost, protože děláme televizi a nepíšeme věstník.

Jeremy: Zajímalo by mne, kolik lidí za tu dobu přišlo a kolik odešlo do ČT?

Petrov Michal: Jestli myslíte od začátku vysílání ČT24, pak odchodu redaktoru mohlo byt kolem deseti - v porovnání s kvalitními personálními akvizicemi to je zanedbatelné číslo. Řada z nich navíc opustila media jako taková.

Slávka Nová: Jak to vypadá, když se má vysílat přímý přenos třeba z parlamentu nebo z nějaké konference. Musí tam televizi pustit (je svoboda slova) nebo je třeba vždycky podat nějakou žádost? Stalo se někdy, že by vám znemožnili vysílat přímý přenos z nějaké důležité události?

Petrov Michal: Stává se to zřídka a jde o příslovečné výjimky z pravidla. U větších akci je potřeba se akreditovat, ale to není žádný cenzorsky filtr, jen chce pořádající strana mít přehled (a my zase např. parkovací místa pro naši přenosovou techniku). V obou komorách parlamentu navíc máme k dispozici vlastní televizní studia. Řekl bych, ze spolupráce probíhá obvykle hladce.

Ankety: Jak to, že ČT v různých anketách většinou prohrává s televizí Nova a Prima, např. v TýTý. Nemělo by to být opačně?

Petrov Michal: Viďte?

DPA: Dobrý den, pane Petrove. Kdybyste teď hned mohl poslat do ciziny dalšího zahraničního zpravodajce, kam by to bylo? Kde vám opravdu chybí?

Petrov Michal: Momentálně mi nejvíc chybí v Britanii, o niž už je snad rozhodnuto. Nikoli proto, že by tamní politická scéna byla tak neodolatelně zajímavá, ale proto, že si umím představit celou řadu jinak zaměřených interesantních reportáži z „kolébky demokracie“. Británie je podle mého soudu extrémně zajímavě reportážní teritorium, a nákup původních reportáži odtamtud (jakkoli od naši sestry veřejné služby BBC) je příšerně zdlouhavý a drahý.To už si to raději uděláme sami.

Hrdina: Považujete padlé české vojáky v Afghánistánu za hrdiny nebo žoldáky, jak se ptala anketa na vašem webu?

Petrov Michal: Za obojí - i žoldnéř může být hrdina.

Jubilant: Dobrý den pane šéfredaktore. Jak sledujete konkurenční české stanice, nyní tedy Primu a Novu. Můžete prozradit, jestli jste z jejich zpravodajské „kuchyně“ něco převzali nebo vás něčím inspirovali. Přece jen, samý bulvár to není, jak se někdy zjednodušuje.

Petrov Michal: Jedna věc je obsah (zčásti neslučitelný s rolí zpravodajství televize veřejné služby), druhá věc jsou formální postupy, studiové techniky - a tam bych už tak příkrý nebyl. Obecně ale po vzorech pokukujeme mnohem spíš v zahraničí. Mne osobně například okouzlila polská soukromá televize TVN24.

Jana: Slyšíc po ránu (2.5.letos) ódy na kvalitu a úspěchy ČT24 z pro to zinscenovaného setkání tamních zodpovědných, ale i žvásty z vysílání sama, kdy frekventovaně a dlouho opakované tvrzení téhož, jak jsme profesionální, čerství atd., nezbývá než dodat, že jde o pokus dokázat známé Goebelsovo tvrzení, ale i doufat, že tomu tak není! Každým pádem lze veřejné prostředky pro veřejnost samu využít lépe. Chcete a umíte to?

Petrov Michal: Chceme a leckdy se nám to i daří, což by bez chtěni těžko šlo. Při vši skromnosti.

Tomas: Dobrý den, chtěl bych Váš tým pochválit za ekonomické zpravodajství na ČT24. K němu se vztahuje i moje připomínka. Můžete mi prozradit, proč jste dobrý pořad Ekonomika ČT24 podle mě dali do „zabijáckého“ času? Nešlo by ho posunout někam na odpoledne. Dřívější čas v 16:30 byl dobrý, ale takhle. Nebo se snad se změnou času sledovanost pořadu zvýšila? Na kdy plánujete jeho případné změny. Hezký den

Petrov Michal: Za první část otázky děkuji a teď k té druhé: ekonomické informace zůstaly v odpoledním i večerním schématu ČT24, pořad Ekonomika ČT24 má podle našeho soudu natolik specifické publikum, že si ho našlo i v novém čase. Každopádně dopady programových změn na sledovanost analyzujeme každý kvartál.

František z Asisi: Pane Petrof, nevím, komu fandíte, ale zeptám se vás, myslíte si, že dnešní zdravotnictví není na úrovni, že lidé nedostávají potřebnou péči? Jestli ano, tak proč jej měnit, jen kvůli tomu, aby po Julínkově reformě místo nynějších 200 miliard dostala 170 miliard a 30 miliard zmizelo mimo zdravotnictví a odměny ve správních radách budou dosahovat desítky milionů /viz ČEZ/. V Německu jsou také poplatky, ale nezůstávají v kapsách doktorů, ale jsou odváděny pojišťovně. Mládež do 18ti let neplatí nic a pobyt v nemocnici se platí jen 28 dní a potom ať tam ležíte třeba dalších 100 dnů. Na poplatcích si nyní každý doktor přilepší ke svému nemalému platu o 30 000 Kč měsíčně. Proč to nekritizujete? Málo je ve vašich pořadech slyšet názory těch, kteří nemají ani průměrný plat. Jste pro privatizaci pojišťoven a nemocnic, když odborná veřejnost je proti? Proč nejsou slyšet jejich hlasy ve vašem vysílání?

Petrov Michal: Nejmenuji se Petrof a obvykle oslovuji vokativem. A s odkazem na již řečené o angažovanosti a postojích redaktorů mohu říci jen obecně pravdy, že každá země má politiky, jaké si zaslouží a ze zastupitelská demokracie je nejlepší ze všech špatných systémů vlády.

Luboš: Dobrý den. Jak se rozhodujete o vysílání různých soudních procesů? Lidi by to jistě zajímalo, ale zatím jsem na ČT 24 viděl vlastně jen jednání Ústavního soudu. Myslím, že by lidi zajímaly i další soudy. Zdraví a díky za odpovědi.

Petrov Michal: Ano, šlo o klíčové jednání ke zdravotní reformě. Rozhoduje společenská významnost (a také ochota soudu pustit do jednací síně kamery).

Jiří Sikora : Dobrý večer, v první řadě bych chtěl pochválit Vaše vysílání, akorát jen bych měl jednu menší výtku… proč dáváte pořad „Před 25 lety“?… ano, je pravda, že tam jsou události, které nejsou aktuální. Ale já si myslím, že takové pořady vrcholného komunismu se už asi moc nehodí, ale jsou možná dobré pro pamětníky. Jinak Vaše vysílání je špičkové, nemám k němu sebemenší připomínku, jen tak dál, jste ukázka toho, jak se dokážete vyšvihnout na samý vrchol, nejen v ČR Přeji pěkný den, Jirka

Petrov Michal: On je to pořad pro pamětníky - a také pro zapomnětlivce.

Václav: V upoutávce na Váš pondělní rozhovor se mimo jiné píše cituji „budoval tým, který se svou profesionalitou bez obav může měřit s obdobnými redakcemi jinde v Evropě“. Po shlédnutí závěrečného (samozřejmě vyváženého) „humorného shrnutí“ na konci mimořádného pořadu k výročí ČT24, opět tak jak bývá i v ČT24 zvykem, je naprosto jasné které politické straně „Váš profesionální tým straní“. Je spodivem, že ani veřejnoprávní TV si neodpustí jednostranné zesměšňující záběry na úrovni bulváru. Nejsmutnější na tom je skutečnost, že Vaši redaktoři si ještě myslí že jsou „in“. Bohužel si Vaši „profesionálové“ neuvědomují (tak jako v některých ostatních médiích), že je tomu právě naopak! Pokud je ČT placenou TV s daní všech občanů měla by poskytovat informace bez jakéhokoliv politického zabarvení. Chápu, že i redaktor je volič a preferuje určitou politickou stranu, ale pokud je profesionál musí se od této skutečnosti oprostit. Tímto neobjektivním způsobem informovanosti občanů veřejnoprávní TV, přispíváte velkým dílem k oné „blbé náladě“ a radikalizaci již tak polarizované společnosti. Hodláte jako šéf „profesionálního týmu “ v tomto pokračovat? PS. Opět jste se neopomněli pochválit, jak jste informovali o povodních v roce 2002, ale zapomněli jste dodat, že pouze hlavně pražskou část diváků. Např. informace o skutečnostech na dolním toku Labe, kromě pravidelných záběrů redaktora stojícího v Ústí na silnici a záběrů jak za ním stoupá resp. klesá voda, jste v reálném čase nepředvedli téměř nic. Místo abyste informovali včas občany podél toku Labe a ukazovali jdoucí záplavové vlny a tím varovali občany a umožnili jim včasnou evakuaci a záchranu majetku.

Petrov Michal: Myslím, že nám křivdíte - zvláště o povodních jsme všechny dostupné informace předávali divákům takřka obratem. A pokud jde o bulvárnost - i bulvár má své zákonitosti a rysy: podíl fikce, vulgarita, senzacechtivost, snaha upoutat prvoplánově přitažlivými tématy (zločin, sex, živelná katastrofa). Nejsem si vědom, že bychom vysílali jakýkoli příspěvek s těmito atributy.

stribrny.miroslav@volny.cz: Proč se ve všech těch zprávách pořád jen děsíme, strašíme, demoralizujeme? Naprostým lokálním bezvýznamnostem se občas věnují dlouhé minuty. Na dobré zprávy ale čas nezbývá. Já si nemyslím, že jsme národ či stát skládající se výhradně s gaunerů a podvodníků? Pokuste se tedy o zpravodajství oboustranně vyvážené.

Petrov Michal: Děkuju za tuhle poznámku, trápí mě to často i osobně, ale když některé nešvary kritizuji televize, je zkratka větší pravděpodobnost, že budou odstraněny, protože „obyčejný člověk se nedovolá“ a my tak plníme onu veřejnou službu. A pak bychom se beztak ocitli pod palbou z druhé strany, která by nám vyčítala, že problémy zamlčujeme. To ovšem neznamená, že bychom vyhledávali pouze špatné zprávy. Jsem si jist, že ne.

log-in: Dobrý den. Osobně si myslím, že zpravodajství na ČT(1+24) je super, a lidé v něm opravdoví profesionálové nikoli pouze paparaciové jako na komerčních stanicích. Každý by měl mít svůj profesní cíl a představu kam to v něm dotáhnout, jaký máte vy (nemyslím finanční), děkuji a hodně úspěchů.

Petrov Michal: Děkuji mnohokrát a nápodobně.

Zbyněk Němeček: Čt 24 sleduji na internetu nebo občas u kamaráda na kabelovce, je to slušné a objektivní. Jsem tedy spokojen-konečně něco nového! Pravý opak Michaely Jílkové a jejího politického cirkusu

Petrov Michal: Pokud byste našel kamaráda s peoplemetrem, byl bych šťastný. Děkuji vám.

roman.urbanek@seznam.cz: Hezký den, v souvislosti s páteční prezentací změn ve struktuře zpravodajských relací na Jedničce od 30. 6. (Události v regionech nově od 17:45 hod.) bych se Vás rád zeptal, zda jste nezvažovali možnost posunutí tohoto regionálního zpravodajství „už“ na 17:30 hod. Čas 17:45 hod. mi „přijde“ jako někdejších „nepřirozených“ 19:15 hod. u „Událostí“ (díky Bohu už je to jinak!!!), navíc by se kvůli tomu nemuselo např. z podvečerního času na 12:30 hod. přesouvat mé oblíbené „Interview ČT24“ (nově např. od 18:00 hod.?) a po 18. hod. by navíc mohl vzniknout prostor pro „nasazení“ atraktivního programu a zvýšení náběhové křivky sledovanosti směrem k „Událostem“. Takže otázka č. 1: Proč jste zvolili vysílací čas 17:45 hod. a ne např. půl šestou? Otázka č. 2: Zda neuvažujete vzhledem k pomalé digitalizaci a nedostupnosti signálu Dvacetčtyřky zejména v malých městech a na venkově o přesunutí „Událostí, komentářů“ z Dvojky (často se nevysílá z důvodu fotbalových přenosů) zpět na Jedničku? Není to tak dávno (do XII 2006), kdy to tak „bez problémů“ fungovalo a navíc, když se kouknu do programu, tak většina prime timeový programů končí i dnes někde kolem půl jedenácté… A všechny hlavní zpravodajské relace z „velké trojky“ by byly na Jedničce. Co Vy na to? Jinak se mějte krásně!!! Hodně pracovních i osobních úspěchů Vám přeje Váš věrný divák a „občasný dopisovatel“ Roman Urbánek

Petrov Michal: Začlenění zpravodajských pořadů do programu ČT1 či ČT2 je vždycky výsledkem mnoha kompromisů. I my bychom si dovedli představit - z našeho pohledu - lepší časy, to mi věřte.

Martin zo Slovenska: Dobý deň! Rád by som Vám zaželal k 3 narodeninám ČT24 veľa šťastia, spokojnosti pri tvorbe programov, ale hlavne veľa pozitívnych správ pre Českú republiku a jej občanov. Som zo Slovenska a vašu televíziu sledujem prostredníctvom Internetu. Máte naozaj vyvážené, nestrané a exelentné spravodajstvo, ktoré ma upútalo na prvý krát. Rád si poziem dyskuznú reláciu pána moderátor Moravca. Som rád, že vysielate informácie o dianí z Čiech, ktoré sú kvázi mojou druhou vlasťou po Slovensku, kôly tomu, že môj otec je pôvedne z Čiech a mama je Slovenka a preto mi dovoľte, aby som sa opítal, či neuvažujete rozšíriť svoj signál na Slovensko, lebo som rád, keď si okrem Vášho kanálu pozriem aj ČT1, alebo ČT2 a nestrácam kontakt s Českým jazykom, ale hlavne programy ktoré tvorí Česká televízia sú vo vyššej lige, ako tie ktoré sa produkujú u nás!

Petrov Michal: Dobry den a děkuji Vám za přání. Už dnes nás můžete sledovat i na Slovensku prostřednictvím satelitního vysíláni. Vysíláme nekódovaně!!!

Jirka: Dobry den přeju, předem gratuluju ke 3. narozeninám ČT24. Chtěl bych se zeptat zda neuvažujete o samostatném pořadu Události ve světe, a to každý den třeba v relaci 20-25 minut, i s komentářem, a nebo o navrácení pořadu Mezi poly, který byl dobře dělanej. A pak mám takovej dotaz proč je vzhled studia odkud vysílá ct24 Události a odpoledni Zprávy v černé barvě, zda se nechystá něco jiného, dobře to maj třeba na France24. Hodně diváků, spokojených diváků a hlavně dobrech pořadů a stále novejch nápadů a nebát se jit vždy do nečeho nového a bejt i první v novinkách. Jirka

Petrov Michal: Děkuji Vám za gratulaci a ujišťuji Vás, že uvažujeme o lecčems, co Vás v dohlednem budoucnu snad udělá radost.

Výročí: Díky ta kanál a gratulace k třetímu výročí. Co je teď před vámi na další tři roky - jaké máte plány?

Petrov Michal: Já děkuju Vám - za přízeň. Tři roky jsou strašně dlouhá doba a média se vyvíjejí stejně překotně jako okolní svět. Ale i tak lze popsat základní ambici: přinášet dál co nejrychleji informace a ty klíčové patřičně rozebrat s kompetentními pozorovateli. A víc se otevřít Vám - divákům.

Jakub Hájek: Dobrý den, dívám se rád na ČT 24. Líbí se mi vědecké pořady, historický pořad i další, které mají úroveň. Bohužel mi ale stále chybí kvalitní politický pořad a s moderátorem, ze kterého by měli naši politici respekt. jako mají třeba z pana Kramera v Právu nebo ze Šímy v Respektu. Moravec mi přišel ze začátku nadějný, ale pak sklouznul do zábavy a politici se u něj předvádějí a vykládají, co jim slina na jazyk přinese. Nechystáte nějakou změnu? Nepřipravujete náročnější pořad a se zajímavějším moderátorem?

Petrov Michal: Václav Moravec je podle mého soudu součásti moderátorské špičky u nás. A jestli vám chybí pořady tohoto typu, zkuste na ČT24 třeba Politické spektrum nebo Vedlejší efekty.

Gábina: Krásný den pane Michale Petrove, předem vám chci říci, že vás velmi obdivuji za vysokou úroveň, profesionalitu, nestrannost a nezávislost vašeho zpravodajství. Protože jak se říká, jaký pán, takový krám… A klobouk dolu, že se vám to daří v době, která žel Bohu i celému tomuto národu přílišné otevřenosti a svobodě projevu, dialogu a objektivitě nezávislé na momentální vládnoucí garnituře příliš nepřeje. Mám tím momentálně na mysli třeba skutečnost, že vás jako zpravodaje ani nevpustili na kótu v Brdech, natož abyste udělali zajímavou reportáž z aktuálního dění, které lidi enormně zajímá. Tu je moje otázka: To je skutečně ve svobodné a demokratické společnosti tak veliký problém získat povolení ke vstupu na kótu novinářům, kteří mají v plánu práce přímo za povinnost informovat úplně o všem, i o tom co vládě zrovna moc nejde pod nosánek? Vždyť tam zatím žádný vojenský objekt ani kasárna nestojí??? Asi je něco shnilého ve státě českém, dánském, ale i v tom tolik vychvalovaném svobodném státě USA:-(( No, doufejme, že se to brzy, třeba právě v dnešní významný den změní k lepšímu:-))… Přesto přese všechno máte Vy osobně i všichni vaši kolegové můj neskonalý obdiv. Jmenovitě jen tak namátkou pan Moravec, paní Drtinová, Voldánová, pan Železný se svojí skvělou dvojkou z prezidentské volby (zapomněla jsem její jméno, sorry) a spol. Musím si postěžovat, že nemám ani kabelovou telku ani satelit a ct24 jsem objevila na internetu náhodou a teprve nedávno, za což se stydím. Určitě by to chtělo více reklamních vstupů do pořadů čt s odkazem na vaše inernetové stránky www.ct24.cz, abyste se více dostali do povědomí národa, že také existujete na webu s aktuálními zpravodajskými videovstupy. Zatím jsem využívala jenom aktualne.cz a o vašich stránkách jsem dlouho neměla ani ponětí. A to ještě sporadicky, protože vlastní internet nemám. A je to škoda, jste fantastičtí profesionálové, klobouk dolu k vašim vysoce fundovaným reportážím a komentářům. Ať vás i všechny vaše kolegy z ct 24 chrání váš osobní duchovní průvodce archanděl Michael:-) Mimochodem ten bojoval s démonem tak dlouho, až ho skutečně porazil a zvítězil nad ním par excelence:-)) Zdraví vás Gabriela se svým osobním průvodcem arch. Gabrielem, který má podle legendy zase na starost osvícení ducha:-) Prosím vyřiďte vřelé pozdravy také všem vašim geniálním kolegům a dříčům. Nashle u vašich pořadů, těším se na digitalizaci a na to, že si vás jednou pustím v klidu doma v obýváku. Gábina Ps: a večer si dejte jako zákusek chutnou oplatku. Po jejím požití člověk okamžitě zapomene na všechny chmury a hned je na světě veseleji, což pane Michale??? Na mě to teda docela slušně zabírá:-)) a ani při tom neztloustnu:-) Mám takové tušení, že se Vám nějaký ten chutný oplatek dnes snese přímo s nebe…G.H.:-)

Petrov Michal: Upřímný dik za ta slova přízně, která mě až uvedla do rozpaku. Rád vyřídím všechna pozdravení. A není to fráze, když řeknu, že z podobných vzkazů čerpáme sílu.

Petre: Proč Česká televize informuje selektivně o přínosech US radaru a negativa ignoruje? Vojensky expert pro radary ing M. Hlobil zpochybnil zdravotní nezávadnost toho, co se chce postavit v Brdech - http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tenaruv-blog .php?itemid=3266 . Proč o tom ČT nemluví? Tady je přece riziko, že to ohrozí lidi! Dik za odpověď.

Petrov Michal: Ale my přeci o jednotlivých fázích projektu i o všech jeho aspektech vysíláme tak často, že už to snad ani častěji nejde. Ale chápu, že z pohledu jedné zájmové skupiny (ať už je pro radar nebo ne) to bude vždycky málo.

Tomaso: Proč ČT dnešní konferenci „Protiraketová obrana po bukurešťském summitu NATO“ v titulcích na obrazovce a ve svém programu nazývá „Konference NATO o protiraketové obraně v Praze“? Ta konference je o NATO, neorganizuje ji NATO, ale pouze česká vláda a občanské sdružení Jagello 2000. Dle mého názoru to má celé zmást novináře i veřejnost, aby si mysleli, že celé NATO už nám to zase schválilo a je to součástí snahy ČT o ovlivňování názoru veřejnosti pro radar.

Petrov Michal: Děkuji za tenhle ohlas, který mi dává příležitost k tomu, abych si posteskl, jak je občas ubíjející bojovat s názorem, ze zpravodajství ČT někým manipuluje nebo někomu něco podsouvá. Nic z toho není pravda.

Jiri: Dobrý pondělní den přeju, slyšel jsem, že od září budete vysílat z nového multimediálního studia, to znamená ze se bude vysílat 24 hodin z onoho nového studia a nebo to bude rozdělené jako to je teď dopolední blok z jednoho studia a odpolední včetně Událostí z Velína jak mu říkáte. Nebo zda plánujete inovaci i studia odkud se vysílají Události, to současné je dosti takové smutné, černé. Když se konala ona velká rekonstrukce na podzim roku 2005, tak bylo tehdy představeno studio Události jak to bude po rekonstrukci, ale nikdy se to neuskutečnilo, jen ten stůl tam byl, jak bylo prezentováno, a tehdy jsem si říkal, že to bude konečně pěkně udělané studio. Jinak lze uznat a gratulovat ke kvalitní práci, jakou všichni co připravujou vysíláni ČT24 odváděj.

Petrov Michal: Potíž je, že budova zpravodajství není objektem určeným původně pro televizní vysílání (měl to být vlastně výzkumný ústav, ale pak se to semlelo nějak jinak), Teprve teď přebudováváme jedno studio tak, aby vůbec splnilo parametry řádného studia. Dopředu víme, že to stačit nebude, proto usilujeme o novy objekt, kde by se práce nemusela přizpůsobovat prostorovým podmínkám, nýbrž naopak.

Petrov Michal: Vypadá to tak, že je nejvyšší čas skončit - každopádně děkuji pisateli Oplatkovi za námahu, s níž vytrvale vstupoval do diskuse a vám všem ostatním za zájem o zpravodajství ČT. Není prosto chyb, protože ho dělají jen lidé, ale po třech letech existence ČT24 je podle mého názoru je i být na co hrdý. Dekuji za slova přízně i kritické ohlasy, jež mohou inspirovat

Vydáno pod