ČRo chce vysílat digitálně jiným způsobem než televize

Praha - Český rozhlas by chtěl v době nastupující digitalizace rozhlasového a televizního vysílání využívat jinou technologii vysílání než televizní stanice. Vhodnější než televizní formát označovaný DVB-T je podle ČRo rozhlasový formát T-DAB, jeho rozšíření ale dosud podle rozhlasu brání to, že kmitočty určené pro tento způsob vysílání jsou stále blokovány zejména televizními stanicemi. Tím pádem nelze vysílat a získávat tak příznivce této technologie, prostřednictvím které ve světě vysílá na 1000 stanic v 25 zemích světa.

V současné době je zhruba v polovině ČR možné naladit rozhlas digitálně právě pouze přes formát DVB-T, který ale slouží zejména pro televize. „Nemyslíme si, že je optimální, zejména kvůli mobilitě příjmu,“ řekl dnes účastníkům konference s názvem Digitální televize v pražském hotelu Diplomat zástupce ředitele úseku techniky Pavel Balíček. Málokdo podle něj poslouchá rozhlasové programy přes televizor tak, že u toho sedí. Navíc T-DAB je podle Balíčka konstruován pro poslech v automobilech pro rychlosti až 160 až 180 kilometrů za hodinu.
V ČR je podle informací rozhlasu vyhrazen pro T-DAB kanál 12, a to již od roku 1995. Dosud ale není uvolněn pro trvalejší vysílání. V ČR se tak od roku 1999 uskutečnilo pouze několik experimentů. „Stále pro potřeby rozhlasového vysílání je stále toto pásmo blokováno a ještě nějakou dobu bude… ČRo má již léta podanou žádost o možnost uvolnit vysílání, zatím jsme žádnou pozitivní odpověď nedostali,“ podotkl Balíček. „Tu smyčku rozetneme tím, že musíme začít vysílat, nabídnout atraktivní obsah, nové programy,“ dodal.
V Evropě se přitom T-DAB používá, například v sousedním Bavorsku, jehož nástup - zajištěný podle mezinárodních dohod - způsobil rušení analogové televize na Domažlicku a na Ústecku, nebo třeba v Dánsku, Švýcarsku a Belgii. V Dánsku například používá přehrávač pro T-DAB milion obyvatel, což představuje 19 procent populace. Ve Švýcarsku tímto způsobem veřejnoprávní rozhlas vysílá od roku 1999, v Belgii ještě o dva roky dříve.