Kořeny vědomostních televizních souteží spadají do konce 30. let

Praha - Zítra tomu bude přesně 70 let, kdy britská televize BBC odvysílala první soutěžní pořad. Hláskovací soutěž s názvem Spelling Bee se poprvé vysílala 31. května 1938. I v Česku se tato zábava uplatnila už v samých začátcích televize. Tehdejší soutěže postavené na jednoduchém principu otázka - odpověď si získaly ohromnou popularitu. Po legendární Hádej, hádej, hadači následovala v šedesátých letech Desetkrát odpověz. Velmi oblíbená byla také vědomostní soutěž Šest ran do klobouku.

Moderátor Šesti ran do klobouku Pavel Lukeš i po letech na celou soutěž rád vzpomíná. Pořad uváděl tři a půl roku a za tu dobu prošly soutěží desítky slavných osobností. „Jen Vlastimil Brodský odmítl, když zjistil, že jde o přímý přenos. Ten by prý nepřežil,“ řekl Lukeš. Šest ran do klobouku také považuje za soutěž přímo šitou na míru českému divákovi. „Tehdy se ještě nepoužíval pojem soutěž, soutěžní show, my jsme Klobouku říkali zábavná soutěžní hra,“ dodal Lukeš.

Nejznámější soutěží domácího původu v ČR je populární AZ kvíz. Patří mezi nejdéle vysílané televizní soutěže v Česku a brněnské studio České televize jej připravuje už přes 11 let. Naopak nová v českém prostředí je soutěž Ber nebo neber pocházející z amerického Deal or no deal, kde figuruje 26 kufříků, postupně otvíraných soutěžícím.

Další chystanou novinkou v českém prostředí je kontroverzní Chvíle pravdy podle americké verze Moment of truth, která se v USA vysílá od začátku letošního roku. Soutěžící, napojen na detektor lži, musí zodpovědět před kamerou 21 otázek silně osobního rázu. Pokud zalže, přijde o výhru.