„Doktor Dabič“ má internetové stránky, jsou ale falešné

Bělehrad/Praha - Na internetu se objevila webová prezentace někdejšího prezidenta bosenské Republiky srbské Radovana Karadžiče, ovšem v roli doktora Dabiče, za něhož se několik let vydával. Stránka http://www.dragandabic.com/ obsahuje vedle fotografií i Dabičův životopis a e-mailový kontakt. Jak ale upozornila německá tisková agentura DPA, stránka byla zaregistrována teprve v úterý, tedy den po oznámení Karadžičova zatčení. Je tedy zjevně falešná.

Na webu je vedle sedmi fotografií vousatého a dlouhovlasého Dragana Davida Dabiče i jeho životopis, e-mailový kontakt na něj pro případ pozvánky na vystoupení v televizi nebo žádosti o soukromou konzultaci a deset jeho oblíbených čínských přísloví.

Podle autora stránek se doktor Dabić narodil před šesti desítkami let v malé vesnici Kovači nedaleko Kraljeva v dnešním centrálním Srbsku. V mládí se přestěhoval do Bělehradu a později do Moskvy, kde na Lomonosově univerzitě získal lékařský titul se specializací na psychiatrii. Po studiích prý odjel do Japonska a Indie a nakonec se usadil v Číně, kde se věnoval alternativní medicíně se zaměřením na meditaci, jógu, duchovní očistu a čínské bylinky.

V polovině 90. let se natrvalo vrátil do vlasti a stal se jedním z nejvýznamnějších odborníků na alternativní lékařství, bioenergii a makrobiotickou dietu na celém Balkáně, stojí dále na „Dabičových“ internetových stránkách. Pravidelně prý též přispívá do odborných časopisů a mnohokrát vystoupil v televizi, na veřejných fórech, seminářích a sympóziích po celém Srbsku. V současnosti žije na ulici Jurije Gagarina v Novém Bělehradě, uzavírá „svůj“ životopis.

Alespoň část těchto údajů byla skutečně součástí Karadžičovy kamufláže. Vydával se za experta na alternativní medicínu a podle lidí, kteří „doktora Dabiče“ znali, neměl o klienty nouzi. Na internetových stránkách http://www.psy-help-energy.com/, které podle jejich provozovatele „Dabičovi“ opravdu patřily, nabízel pomoc při rozličných zdravotních obtížích a k prodeji přístroje na „harmonizaci tělesné energie“. O těchto energiích, meditačních technikách a způsobech alternativní léčby napsal také řadu článků do časopisu Zdrav život (Zdravý život) a propagoval je na veřejných diskuzích. Pravdivý je i údaj o bydlišti na sídlišti v Novém Bělehradu, kde se Karadžić pod svou změněnou identitou do svého pondělního zatčení skrýval.