Česká televize přechází v pondělí na formát 16:9

Praha - Zpravodajství České televize přechází od pondělí 1. září na nový formát 16:9. Lepší obraz není jedinou novinkou, kterou Česká televize připravila. Prvními pořady vysílanými v tomto formátu budou Studio 6 a Studio 6 II, jenž se budou vysílat na ČT1 a ČT24. Dobré ráno, nově kompletně v lifestylovém duchu, se stěhuje na ČT2.

Ranní vysílání bude mít již zítra novou podobu, pohodové Dobré ráno s Českou televizí bude na Dvojce a zpravodajské Studio 6 na Jedničce a Čtyřiadvacítce. Informačně nabité Studio 6 na Jedničce vzejde z pražské redakce zpravodajství, Studio 6 se bude vysílat z původních prostor, které ovšem během prázdnin prošly náročnou rekonstrukcí. Nový je celý světelný park i interiér studia. „Studio 6 je tady pro ty diváky, které zajímá vývoj u nás i ve světě a kteří chtějí předvídat, jaké důsledky ty události mohou mít,“ vysvětluje vedoucí ranního vysílání Angelika Bazalová.

Nový širokoúhlý formát se bude týkat celé stanice ČT24 i zpravodajských relací, nepřecházejí na něj jen dva pořady - Před 25 lety a Archiv ČT24. I ty budou ale přizpůsobeny širokoúhlému formátu, a nedojde tak k deformaci starých archivních záběrů.

Česká televize včas informovala kabelové operátory o nadcházející změně, aby mohli nastavit příjem signálu tak, že obraz nebude zkreslen. Majitelé set-top boxů si musí v menu přístroje nastavit správné parametry, pro klasické vysílání 4:3 upraví Česká televize vysílání tak, aby k obrazové deformaci nedošlo.