STV uvažuje o velkém propouštení a omezení vysílání

Bratislava – Slovenská veřejnoprávní televize STV žádá o vládní dotaci a vyhrožuje, že bez ní začne propouštět a výrazně omezí své vysílání. Ředitel televize Štefan Nižňanský uvažuje o tom, že bez mimořádných peněz od státu přestane vysílat sportovní kanál STV3 a veřejnoprávní televize pozastaví přípravu na digitalizaci. Kvůli nejistotě ohledně vládní dotace představil dnes Nižňanský hned dva návrhy rozpočtu STV na letošní rok.

O tom, zda televize bude spoléhat na státní pomoc a který návrh rozpočtu tedy přijme, rozhodne Rada STV při schvalování financování. Vláda ovšem peníze na podporu televize zatím nevyčlenila.

„Odrazilo by se to v propuštění 250 až 300 lidí, zastavila by se STV 3 a digitalizace, museli bychom zastavit výrobu a jít na reprízovou politiku,“ poukázal Nižňanský na důsledky případného neposkytnutí státní dotace.

O mimořádnou dotaci 163,5 milionu slovenských korun (5,4 milionu eur) na krytí dluhů a záchranu před platební neschopností žádal Nižňanský už loni, vláda ale peníze neposkytla. „I předchozí managementy dostávaly dotace,“ obhajoval šéf televize záměr STV.

Slovenská televize tvrdí, že výpadek příjmů jí z větší části způsobuje zákonem stanovené osvobození některých lidí od placení koncesionářských poplatků. O další peníze prý přijde v důsledku toho, že parlament schválil zkrácení reklamního času v STV.