Vatikán spouští svůj vlastní YouTube kanál

Praha - Katolická církev podniká ofenzivu v kyberprostoru. Po spuštění vyhledávače Cathoogle bude dnes oficiálně představen další výsledek spolupráce Vatikánu se společností Google - vlastní kanál na serveru YouTube.

Slovo boží už nebude slyšet jen za zdmi kostelů - oficiální církevní stanoviska se totiž budou moci dovídat všichni zájemci z úst představitelů Svaté stolice včetně Benedikta XVI. prostřednictvím YouTube.

„Svatý otec zdůrazňuje, že nové technologie zprostředkovávají nové vztahy a chce povzbudit lidi k prosazování kultury respektu, dialogu a přátelství,“ uvedl Claudio Maria Celli, předseda Papežské rady pro hromadné sdělovací prostředky.

Podle Vatikánu ale nemají být videosoubory vždy jen formálními poselstvími, církev totiž slibuje i záběry s cest Svatého otce nebo jeho audiencí. Chce jednoduše přiblížit katolickou církev mladé generaci, jak dodal Celli: „Přáním Svatého otce je poznávat lidi, ať jsou kdekoli. A my dobře víme, že mladá generace, takzvaná digitální generace, se na YouTube pohybuje opravdu hodně. “

Ve využívání moderních médií nezaostával Vatikán ani v minulosti. První rádiové poselství světu pronesl papež Pius XI. v roce 1931. Tehdy se neslo v jazyku vzdělanců - latině. Nyní se jedná o 45 jazyků na 5 kontinentech. Televizní stanici provozuje katolická církev od roku 1983 a webové stránky www.vatican.va fungují 14 let. První oficiální poselství začal e-mailem Jan Pavel II. rozesílat v roce 2001.

  • Papež Benedikt XVI. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/595/59402.jpg
  • Svatořečení ve Vatikánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/463/46230.jpg