Kopie karikatur proroka Mohameda mají být na prodej

Kodaň - Dánská Společnost svobodného tisku (Free Press Society) dnes oznámila, že se chystá prodat kopie jedné z karikatur proroka Mohameda. Jejich otištění v dánských novinách vyvolalo před pár lety bouřlivé protesty v muslimském světě. Organizace chce zájemcům nabídnout 1000 reprodukcí prorokovy hlavy s bombou místo turbanu. Jedna má stát 1400 dánských korun, tedy asi 5000 korun.

Karikaturu proroka s turbanem ve tvaru bomby vytvořil Kurt Westergaard. Šéf Společnosti svobodného tisku Lars Hedegaard dnes řekl, že autor dal k prodeji reprodukcí svolení a všechny je podepsal. „Chceme jen odstartovat debatu. Využíváme naši svobodu slova,“ uvedl Hedegaard. Organizace podle něj žádné zákony neporušila a neporušuje. Společnost svobodného tisku je v současnosti největší organizací v Dánsku, která se zasazuje o svobodu projevu.

Dvanáct karikatur, mezi nimiž byla i Westergaardova, zveřejnil v roce 2005 deník Jyllands-Posten. Přetiskly je pak i noviny v dalších zemích. Vyvolalo to bouřlivé protesty v celém muslimském světě, při nichž zemřelo pět desítek lidí. Muslimové kresby považovali za urážlivé a zesměšňující jejich víru. Některé z islámských států odvolaly své velvyslance z Dánska a bojkotovaly dánské výrobky.

Kresby sehrály svou roli i při nedávné volbě nového šéfa NATO, kterým se po dlouhých vyjednáváních stal dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. Proti němu se právě kvůli karikaturám proroka Mohameda ostře postavilo Turecko. Vadilo mu, že předseda dánské vlády kresby neodsoudil. Nakonec k jeho jmenování do čela aliance svolilo.

Vydáno pod