Pulitzerovy ceny letos ovládl list New York Times

New York - Novinářskou Pulitzerovu cenu za službu veřejnosti obdržel dnes deník Las Vegas Sun, který se ve svých článcích zaměřil na vysoký počet úmrtí mezi stavebními dělníky na lasvegaském bulváru Strip. List The New York Times získal celkem pět ocenění, včetně ceny za odhalení vztahu bývalého guvernéra státu New York Eliota Spitzera s prostitutkou. Skandál posléze dovedl guvernéra k rezignaci a k ukončení jeho politické kariéry.

Ceny za vynikající přínos pro žurnalistiku a literární a hudební obory nesoucí jméno Josepha Pulitzera, amerického novináře a vydavatele původem z Maďarska, uděluje od roku 1917 newyorská Kolumbijská univerzita. Výsledky porota zveřejnila na dnešní tiskové konferenci v New Yorku.

Pulitzerovy ceny připadly i novinám Detroit Free Press, které poukázaly na snahu místního starosty zahladit aféru se sexuálně motivovanými textovými zprávami SMS, a listu East Valley Tribune z arizonské Mesy, který dokázal, že se tamější šerif příliš soustřeďuje na boj s ilegálním přistěhovalectvím a málo se věnuje vyšetřování dalších trestných činů.

V dramatickém oboru získala Pulitzerovu cenu Lynn Nottageová za dílo Ruined (Zničený) vyprávějící příběh na pozadí občanské války v Africe. Pulitzerovu cenu za literaturu obdržely Elizabeth Stroutová za knihu Olive Kitteridge a Annette Gordonová-Reedová za historické pojednání o americké rodině The Hemingses of Monticello: An American Family, které získalo už loni na podzim americkou knižní cenu National Book Award.

Dvě ceny získal i deník St. Petersburg Times z Floridy, včetně ocenění za ověřování faktů, jimiž ve své kampani argumentovali kandidáti v prezidentských volbách. Za komentáře k volbám byl vyznamenán také Eugene Robinson z deníku Washington Post. Za fotografie z humanitární katastrofy po řádění hurikánu Ike na Haiti byl oceněn fotoreportér listu Miami Herald Patrick Farrell.

Mediální rok 2008 - ve znamení prezidentských voleb a počátku starostí

Minulý rok, díky prezidentským volbám a ekonomickým otřesům mimořádně bohatý na zpravodajské události, přinesl americkým médiím také řadu starostí v podobě snížení počtu čtenářů a inzerentů, propouštění zaměstnanců i bankrotů. Například Detroit Free Press musel kvůli šetření omezit donášku novin do bytů na tři dny v týdnu. The San Diego Union-Tribune byl oceněn Pulitzerovou cenou za karikatury sotva měsíc poté, kdy byl list kvůli propadu inzerce o 40 procent donucen změnit vlastníka a zaměstnanci si museli vybírat neplacenou dovolenou. I vysoce uznávaný deník The New York Times musel zkrátit svým lidem výplaty a hledá finanční injekci u mexického miliardáře.

  • Financial Times autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/760/75913.jpg
  • Wall Street Journal zdroj: www.ecojournalism.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/228/22788.jpg