Deset večerů s nezničitelnou Enterprise

Praha - Vojenské operace slavné letadlové lodi Enterprise od počátku války v Pacifiku až do porážky Japonského císařství v září 1945 zpracované pomocí nejmodernější počítačové animace nabídne Česká televize v desetidílném cyklu nazvaném Letadlová loď Enterprise. První díl - Pearl Harbor - zhlédnou diváci dnes od 20:00 na ČT1.

Enterprise neboli Big E byla v době 2. světové války jednou z nejslavnějších lodí námořnictva Spojených států. Do služby vstoupila v roce 1938 a během následujících let se zapojila do nejdůležitějších operací v Tichomoří. Svou roli sehrála například v bitvách u Midway, o Guadalcanal, u Šalamounových ostrovů, u Santa Cruz nebo v bitvě o Okinawu. Bylo to vlastně ozbrojené letiště, posádka čítala okolo 2800 lidí v průměrném věku 19 let. Za každou velkou bitvu, které se zúčastnila, byla vyznamenána hvězdou - na konci války v Tichém oceánu jich měla dvacet.

Ač byla několikrát poškozena, a dokonce Japonci prohlášena za potopenou, vždy se jí podařilo zachránit, opravit a poslat zpět do služby. Svou kariéru ukončila až roku 1958, kdy byla sešrotována.

Dokumentární série sleduje osudy bitevní lodi včetně osudů její posádky celé čtyři roky, po které procházela peklem. Každá z deseti epizod se soustředí na jednu z významných bitev: Pearl Harbor, Midway, Ve spárech nepřítele, Krvavé ostrovy Santa Cruz, Sama proti Japonsku, Šedý přízrak, Pekelné kladivo, Den „D“ v Pacifiku, Bitva v Leytském zálivu, Kamikaze.


Pomocí počítačové animace a hraných pasáží se diváci přenesou přímo do ohniska bojů, tvůrci přiblíží klíčové momenty lodi i posádky. Hrané pasáže jsou kombinovány s archivními autentickými záběry, výpověďmi odborníků, historiků i zúčastněných.

Dokumentární série Letadlová loď Enterprise, v originále Battle 360°, pochází z produkce amerického kanálu History Channel. Ten ji v premiéře vysílal od února loňského roku.

  • Letadlová loď Enterprise: Pearl Harbor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/814/81368.jpg
  • Letadlová loď Enterprise: Pearl Harbor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/814/81365.jpg