Vypnutí analogového vysílání v Praze přijde už za týden

Praha - Na vypnutí analogového televizního vysílání a přechod na příjem digitálního signálu v Praze nebyla na konci března připravena pětina domácností, které přijímají signál ze žižkovského vysílače. Vypnutí vysílače Praha-Žižkov je přitom plánováno na konec dubna. Informace uvedl předseda Národní koordinační skupiny pro digitální vysílání Zdeněk Duspiva na dnešní tiskové konferenci.

Více než polovina z nepřipravených bytů chce problém s budoucím příjmem televizního signálu vyřešit ještě do konce dubna, než bude vysílač vypnutý. Diváci, kteří včas na digitální technologii nepřejdou, budou na obrazovkách na programech České televize informováni, proč nemohou dále sledovat televizi a jak problém vyřešit. Dále mají k dispozici stránky digitalne.tv a bezplatnou infolinku 800 90 60 30. K dispozici mají nejen obyvatelé Prahy i webové stránky České televize, na kterých je informacím k digitalizaci věnován velký prostor.

Podle Duspivy byly v Praze splněny všechny podmínky pro přechod na digitální vysílání. Jednou z nich byl souběh analogového a digitálního vysílání po dobu nejméně šesti měsíců, dále minimálně stejné pokrytí digitálním a analogovým vysíláním a tříměsíční informační kampaň.

Pro diváky, kteří nepřejdou na digitální vysílání ani po vypnutí toho analogového, připravila koordinační skupina ve spolupráci s Českou televizí po dobu čtrnácti dnů informační sdělení na černé obrazovce.

Informační kampaň, která začala na konci minulého roku, poběží do poloviny května. Poté se zaměří na Plzeňsko a pak se vrátí opět do Prahy. Po vypnutí vysílače Praha-Žižkov totiž bude na konci září vypnutý vysílač Plzeň-Krašov a o měsíc později Praha-Cukrák. Digitalizace by měla být v Česku ukončena v létě 2012.