V Praze byl přechod z analogového vysílání úspěšný, následuje Plzeň

Praha - Po vypnutí analogového vysílání na většině území v oblasti hlavního města se nyní pozornost soustřeďuje na západ Čech. Ke 30. září se přestane analogově vysílat na Plzeňsku, o měsíc později se budou moci těšit z čistě digitálního příjmu jen diváci v dosahu vysílače Praha-Cukrák. Telekomunikační úřad chystá více než po roce od schválení vládního technického plánu přechodu na digitální vysílání rozsáhlou kontrolu operátorů.

„I s dalšími partnery jsme příjemně překvapeni, že tak složitý přechod, který proběhl v Praze, ve finále dopadl velmi dobře,“ řekl národní koordinátor pro digitalizaci Zdeněk Duspiva. Podle něj i řešení rýsujícího se problému společných televizních antén skončilo úspěšně.

V některých případech přesto mohlo dojít k potížím s příjmem digitálního signálu. Problémem je většinou zastaralá anténní technika nebo rozvody. „V některých případech může být na vině i to, že na daném místě ještě není úplné pokrytí,“ přiznává předseda Rady telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák v souvislosti s chystanou digitalizací západních a středních Čech. Ale na to je podle něj ještě čas, protože vypínání na Plzeňsku a ve Středočeském kraji se teprve chystá a během několika měsíců se může situace zlepšit.

Rozhovor se Zdeňkem Duspivou a Pavlem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Vládní technický plán přechodu byl přijat 28. dubna loňského roku. „Je na čase, abychom se na celý proces podívali z hlediska dodržování zákona a dodržování celého plánu přechodu,“ řekl Dvořák. Podle něj se z hlediska pokrytí technický plán přechodu plní. „Přijali jsme dvě opatření. Jednak provedeme detailnější kontrolu povinnosti operátorů a za druhé jsme se rozhodli společně s operátory sítí a provozovateli vysílání, že sestavíme prováděcí projekt na nejbližší období, kde si upřesníme vzájemnou součinnost a kroky, například koordinaci kmitočtů z hlediska měření kritických míst,“ uvedl Dvořák.

V případě jakýchkoli problémů s příjmem mohou diváci směřovat své dotazy nejlépe na informační linku Národní koordinační skupiny na telefonním čísle 800 90 60 30. Dále mají k dispozici stránky digitalne.tv a webové stránky České televize, na kterých je informacím k digitalizaci věnován velký prostor.

Národní koordinátor pro digitální vysílání v České republice Zdeněk Duspiva
Zdroj: ČT24