ODS v předvolební kampani podpoří David Cameron

Praha - Politické strany si v předvolebních kampaních nechávají stále častěji radit od zahraničních expertů. Občanští demokraté se po debaklu v krajských a senátních volbách spoléhají na rady předsedy birtských konzervativců Davida Camerona a jeho týmu. Podle předsedy strany Mirka Topolánka chce ODS využít britské konzultanty, které konzervativci využívají v kampaních. Pozadu nezůstává ani ČSSD, která už si tři roky nechává radit od americké agentury.

Podle odborníků může právě nesrozumitelná kampaň občanských demokratů za jejich porážku v krajských volbách. „Chyběla jí ofenziva, chyběly jí argumenty pro voliče, aby věděli, proč mají jít volit - zkrátka volič nedostal ten základní impulz,“ domnívá se politolog Jan Kubáček. Podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky se dojednává, zda bude britská spolupráce v rámci přátelské spolupráce, nebo za nějakou úhradu.

Využívání zahraničních expertů ale není nic nového - už několik let s nimi spolupracují sociální demokraté. Podrobnosti ale prozradit nechtěli. Obě největší strany dají na kampaň do Evropského parlamentu 40 milionů korun. Další parlamentní strany už jsou skromnější. Komunisti investují 18 milionů, lidovci 5 a zelení 3 miliony. Jan Kubáček ale upozorňuje, že se v Česku oficiálně přiznává jen třetina nákladů na kampaň. 

K volbám se moc lidí nechystá
 
Strany ale budou mít spíš problém voliče k volbám vůbec přilákat. Z bleskových průzkumů, který si Česká televize nechala udělat, vyplývá, že zájem o volby není velký. Podle společnosti SC&C 51 % lidí není ještě rozhodnuto, jestli k volbám půjdou. A podle agentury STEM je to dokonce 61 %. Lidé jsou prý unaveni příliš konfrontačním stylem kampaně. 


 
Volby do Evropského parlamentu jsou jen zahřívací kolo. Při těch podzimních do poslanecké sněmovny utratí strany mnohem víc. Při minulých volbách přiznaly dvě největší strany náklady přesahující 100 milionů.

Předpokládaná účast ve volbách do EP
Zdroj: ČT24
Vydáno pod