Analogové vysílání České televize z Černé hory v Krkonoších končí

Hradec Králové - Česká televize (ČT) dnes ukončuje analogové vysílání programu ČT2 z vysílače Černá hora v Krkonoších. V noci na úterý 1. září jej na 40. vysílacím kanálu nahradí digitálním vysíláním, které umožní příjem všech čtyř programů ČT. Digitálním signálem tak ČT pokryje většinu území hradeckého kraje, sousedící okrajové části Středočeského kraje a části Pardubicka, Semilska a Jablonecka.

Změna vysílání se v noci z pondělí na úterý odehraje takzvaným střihem. „Nejprve těsně před půlnocí definitivně skončí analogové zemské vysílání ČT2 a krátce poté začne na uvolněném 40. kanálu digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu,“ uvedla ČT.

Diváci přijímající ČT2 z Černé hory už od začátku července vědí, že ladí signál, jehož vypnutí se blíží. Upozorňuje je na to piktogram čtyř čtverečků v rohu obrazovky. Od 3. srpna program navíc vysílá textovou lištu s bližšími informacemi a několikrát denně speciální spot.

Díky změně vysílání z Černé hory bude digitálním vysíláním ČT pokrývat téměř 75 procent území Česka a bude dostupné více než 77 procentům obyvatel. Černá hora bude 19. digitálním vysílačem velkého výkonu šířícím digitální vysílání ČT.

Vše o digitalizaci České televize najdete na internetovém speciálu, na teletextu ČT1 (strana 650), na stránkách časopisu ČT+ nebo v Diváckém centru ČT na horké lince digitalizace 261 13 74 74.