Zemřel dlouholetý předseda Syndikátu novinářů Miroslav Jelínek

Praha - V noci na dnešek zemřel novinář a dlouholetý předseda Syndikátu novinářů České republiky Miroslav Jelínek. Termín a místo posledního rozloučení s Miroslavem Jelínkem zveřejní syndikát na svých internetových stránkách. Jelínek, narozený v roce 1928, v padesátých letech minulého století vystudoval novinářskou fakultu a pracoval v tisku. Od roku 1960 do roku 1969 byl šéfredaktorem deníku Mladá fronta, v této funkci se aktivně podílel na tzv. obrodném procesu, jehož konec přinesla okupace Československa armádami zemí Varšavské smlouvy.

Šéfredaktorské funkce byl po okupaci Československa armádami zemí Varšavské smlouvy zbaven usnesením ÚV KSČ, v období tzv. normalizace pracoval jako izolatér a výškový montér ve výrobním družstvu. Do mediální sféry se vrátil po listopadu 1989 jako šéfredaktor obnoveného časopisu MY 90-91, posléze vedl deník Právo lidu. Do samého závěru svého života byl redaktorem Hospodářských novin.

Zapojil se do obnovy novinářské organizace, která s názvem Syndikát novinářů ČR nahradila zkompromitovaný Československý svaz novinářů. Současně byl předsedou Klubu novinářů Pražského jara 1968.

V posledním období se jako předseda Syndikátu novinářů ČR intenzivně věnoval obhajobě zájmů novinářů zejména ve vztahu k tzv. „náhubkovému“ zákonu. „V jeho osobě odchází významný novinář, který se nikdy nezpronevěřil svým zásadám a přesvědčení,“ uvedli zástupci syndikátu.