Vzduchoplavec Kráčmera přiletí na obrazovku s novými díly

Špindlerův Mlýn - Česká televize připravuje další díly vzdělávací pořadu Vzduchoplavec Kráčmera. Kromě herců si v něm zahrají i žáci desítek základních škol, kteří se zároveň podílejí na přípravě scénáře. Kráčmera je zároveň hlavní postavou seriálu. V balonu cestuje po České republice ve stopách svého praděda a porovnává stejná místa po sto letech.

V jednom z nových dílů přiletěl Kráčmera do Krkonoš, kde se seznámil s vládcem hor. Na scénářích tříletého projektu se podílí žáci dvaatřiceti základních škol. Ti z Mladých Buků pozvali filmaře na Sluneční stráň a sami se stali herci. „Sluneční stráň jsme si vybrali proto, že je velice navštěvovaná a výskytují se na ní orchideje,“ vysvětluje jedna z žákyň Lucie Slaninová.

Všechny díly, které Česká televize natočí, použijí školy k výuce. „Každý díl bude fungovat jako námět pro hodinu vlastivědy a děti s ním budou moct dále pracovat,“ tvrdí produkční Petr Mikšíček. Vedoucí projektu Lucie Plocková dodává, že školy budou mít k dispozici DVD, z něhož budou učitelé vést konkrétní výuku. Filmaři letos natočí 12 dílů z různých míst celé ČR. Diváci je uvidí příští rok.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)