Rada ČT pozastavila tendr na výběr koncesionářských poplatků

Praha - Rada České televize na svém dnešním zasedání s okamžitou platností pozastavila tendr ČT na výběr a správu televizních poplatků. Zadávací dokumentaci zakázky za více než jednu miliardu korun má nyní prověřit dozorčí komise Rady ČT. Rada zároveň požádala šéfa ČT Jiřího Janečka, aby u zásadních zakázek předkládal dozorčí komisi zadávací dokumentaci automaticky. Podle rady je zakázka velmi zásadní a informace o ní nebyly podávány tak, jak měly. Veřejnoprávní televize by podle radních nyní měla koncesionářům zdůvodnit, proč je tendr nutný.

Podle radní Dany Eklové by se měl tendr na výběr koncesionářských poplatků dokonce zrušit, protože veřejnoprávní televizi nepřinese dostatečný zisk. „Zakázka bude pro ČT představovat zbytečné velké zatížení v době krize, kdy by televize měla šetřit,“ uvedla Eklová.

Obchodní ředitel ČT Robert Kvapil uvítal, že se o takto významnou zakázku bude zajímat dozorčí komise rady. Zároveň vyzval radní, aby si ještě před zahájením diskuse podrobně prostudovali zadávací dokumentaci celého tendru. „Projekt znamená vyšší výnosy pro Českou televizi,“ obhajoval Kvapil zakázku.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)