Hybridní interaktivní televize nebo vysílání v mobilu - koncepce ČT Nová média

Praha - Česká televize začne od ledna masivně zavádět nejmodernější digitální technologie do vysílání a rozvíjet nové mediální platformy. Divize ČT Nová média dnes zveřejnila strategii pro příští tři roky, která předpokládá rozvoj programů ČT v tzv. hybridním televizním přístroji kombinujícím klasické vysílání a internet, nové stránky a portály na webu, přenosy programů na mobily a hlubší práci se sociálními sítěmi. Nová média také umožní divákům ČT interaktivní přístup k programu. Diváci si sami budou moci vybírat z archivu pořadů a pouštět si je v televizním přijímači.

„Zatím jsme na iPhonu a iPadu pro ČT24, chystáme ČT4 a chtěli bychom, aby i uživatelé přístrojů jiných firem měli možnost sledovat ČT24 nebo ČT4,“ řekl výkonný ředitel divize Nová média Milan Fridrich. ČT také plánuje postupné vytvoření aplikací pro ČT4 na tuto platformu a dotvoření aplikací webových stránek a výhledově i živého streamu videa také pro systémy, které používají jiní výrobci mobilů.

Uživatelé hybridních televizí si budou moci s využitím webové aplikace třeba pouštět odvysílané programy ze všech čtyř programů. „Nebudou tam úplně celé internetové stránky ČT, ale člověk bude mít možnost najít si vedle toho, že si pustí aktuální program, i věci a pořady v archivu,“ doplnil Fridrich.

Ředitel Nových médií ČT Milan Fridrich:

„K rozvoji tzv. nových nebo digitálních médií nutí Českou televizi na jedné straně změna přenosu dat (digitalizace), rozvoj technologií, mediálních platforem a rovněž proměna mediální reality – konvergence internetu a televize a nástup sociálních sítí. Budoucnost ČT závisí na pochopení změn, adaptaci na ně a na správném oslovení mladého diváka.“

Webové prezentace ČT projdou zásadní proměnou

Kvůli kvalitním aplikacím pro hybridní televizi ČT už k 1. lednu upraví a vizuálně zmodernizuje hlavní web www.ceskatelevize.cz, vytvoří speciální prezentační stránky programů ČT1 a ČT2 a k 1. dubnu změní podobu portálů ČT24 a ČT4 tak, aby se z nich daly vytvořit aplikace pro hybridní televizory a „chytré“ mobilní přístroje. Weby budou informovat především o programové nabídce, obsahovat upoutávky, doplňkové informace k pořadům a tvůrcům. Budou hlouběji propojeny se sociálními sítěmi a budou více pracovat s interaktivitou.

Úplnou novinkou pak bude personalizace webů, díky které bude moci každý uživatel sobě na míru vytvořit svoji stránku ČT. Pro diváky tak bude jednodušší a rychlejší najít oblíbený obsah. Web navíc propojí televizní vysílání se sociálními sítěmi, jako je Facebook nebo Twitter.

  • Milan Fridrich autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1615/161490.jpg
  • Živé vysílání ČT24 v telefonu iPhone autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1860/185988.jpg