Rozpočet BBC se sníží o 16 procent

Londýn - Britská mediální společnost BBC přistoupila na to, že na šest let budou zmraženy koncesionářské poplatky a že převezme financování vysílání do zahraničí BBC World Service. Podle britských listů to bude znamenat, že BBC přijde ročně o 340 milionů liber (9,5 miliardy korun), tedy o 16 procent rozpočtu. BBC je v šoku, protože vyjednávání proběhlo na poslední chvíli - v posledních dnech a hodinách před dnešním zveřejněním rozsáhlých rozpočtových škrtů. The Guardian citoval nejmenované představitele BBC, podle nichž jednání o výši koncesionářských poplatků normálně probíhá roky a nyní vláda dohodu prosadila během tří dnů.

Ještě před šesti týdny ministr kultury Jeremy Hunt tvrdil, že diskuse o budoucí úrovni koncesionářských poplatků začne až příští rok v létě. Poplatek nyní činí 145,50 libry (asi 4 000 korun). Kromě toho, že zůstane na stejné úrovni, BBC musí převzít financování vysílání World Service, které dosud platilo ministerstvo zahraničí. Stejně tak bude muset platit velšskou stanici S4C a podílet se na zavádění broadbandu na venkově. To vše znamená náklady navíc asi 340 milionů liber za rok, tedy 16 procent rozpočtu.

List Financial Times citoval nejmenovaný vládní zdroj, podle něhož BBC přijala škrty jako „uznání toho, že se musí podílet na snižování státních výdajů“. Stejně tak člen vedení BBC řekl, že dosažená dohoda je „tvrdá, ale poskytuje BBC bezpečí, jistotu a stabilitu“.

Největší škrty v dějinách stanice prý útočí na její nezávislost

Dohodu ostře kritizoval zástupce šéfa odborářského svazu BECTU Gerry Morrissey, který prohlásil, že odboráři budou proti dohodě bojovat vším, co mají k dispozici. Profesor Westminsterské univerzity Steve Barnett prohlásil, že „největší škrty v historii BBC“ jsou útokem na její nezávislost. Podle něj neobstojí argument o potřebě se podílet na snižování rozpočtových výdajů, protože BBC není vládní agenturou.

Zprávy z médií o stabilizaci poplatku potvrdila britská vláda. Předpokládá se, že opatření dnes vyhlásí v rámci všeobecného snižování veřejných výdajů, kdy se rozpočet některých ministerstev sníží až o čtvrtinu. Kabinet musí omezit rozpočtový deficit, který v minulém roce dosáhl vysokých 11 procent hrubého domácího produktu.

Vydáno pod