Zemřel novinář a bonviván Jiří Slavíček

Paříž - Ve věku 67 let zemřel český novinář a publicista Jiří Slavíček. Posluchači jej znali pod pseudonymem Adolf Bašta z vysílání Rádia Svobodná Evropa. Jeho příspěvky se vyznačovaly množstvím bonmotů a tím, že věty takřka „postrádaly tečku“. Ve Svobodné Evropě pracoval coby pařížský zpravodaj i po pádu komunistického režimu; přes 30 let také působil v nočním zpravodajství Radio France. V posledních letech spolupracoval rovněž se zpravodajským kanálem ČT24 a Českým rozhlasem 6. Slavíček zemřel ve svém pražském bytě. O úmrtí informovala Slavíčkova přítelkyně Zuzana Ševčíková.

Slavíček byl populární osobností české komunity v Paříži, kam odešel v roce 1968 ještě před srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Krátce působil také v časopise Svědectví Pavla Tigrida.

Znalec metropole nad Seinou s velkým nadšením provázel české krajany po tamních bistrech a restauracích, ať přijeli na pár dní nebo na delší čas. „Když někdo žije ve Francii, pije vodu a nemá rád jídlo, tak přijde minimálně o tři sta šedesát pět zážitků ročně, protože, jak říkal generál (Charles) de Gaulle, ve Francii je tolik sýrů jako dní v roce a sýry bez vína, to je zločin,“ řekl Slavíček před pěti lety v rozhovoru pro časopis Reflex.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)

Předloni vydal Jiří Slavíček knihu Bašta mezi žabožrouty, kterou s ním napsala publicistka Petra Svoboda.