Archiv pořadů ČT iVysílání je na iPhonech

Praha - Česká televize spustila aplikaci svého obsáhlého internetového videoarchivu pořadů „iVysílání“ na mobilech iPhone. Veškeré pořady odvysílané za posledních sedm let, na které má ČT internetová práva, je tak ode dneška možné vedle televize a iPadů sledovat rovněž na mobilech iPhone. Česká televize na aplikaci spolupracovala se společností Motion Media. Šíření programů ČT na mobilech a tabletech je součástí druhé fáze digitalizace ČT, kdy se vysílání programů dostává na nové progresivní platformy.

„Videoarchiv iVysílání je konečně na první platformě pro mobily. Po úspěchu aplikace na iPadech, kterou si během tří týdnů stáhla čtvrtina majitelů těchto tabletů v ČR, umožňujeme sledování aktuálních i starších pořadů všech čtyř programů České televize v telefonech,“ říká ředitel Nových médií ČT Milan Fridrich.

Aplikace iVysílání pro iPhony nabízí možnost sledování aktuální nabídky právě odvysílaných pořadů, stejně jako hledání podle abecedy, data vysílání nebo žánru (seriály, dokumenty, sport, hudba, zábava, děti a mládež, vzdělávání, zpravodajství, publicistika, magazíny a náboženské pořady). Stejně jako na webu iVysílání lze na stránkách ČT rovněž hledat pořady dle internetové sledovanosti. Rubriky počítají s nejsledovanějšími pořady dne, týdne nebo profesionálním výběrem ČT z archivu. Lze rovněž vidět, co sledují ostatní uživatelé iVysílání a využít nabídky „Nepřehlédněte“.

Milan Fridrich, ředitel Nových médií ČT

„ČT prošlapává cestu na nových platformách, kde se teprve utvářejí uživatelské návyky. Vzhledem k tomu, že jedenáct aplikací ČT má staženo nyní už přes dvě stě tisíc lidí, se ukazuje, že mobil a tablety ,jakým je iPad nebo Samsung Galaxy, uživatele zajímají i z hlediska sledování televizního živého vysílání ČT24, ČT4 nebo archivních pořadů.“

„Aplikace pro iPhony byla nejsložitějším produktem, který jsme kdy dělali. Zjednodušit tak složitý systém, jakým je internetový archiv ČT pro mobily, si žádalo maximální koordinaci manažerů, vývojářů, programátorů a designérů,“ říká Jiří Janoušek, šéf firmy Motion Media. Podle šéfa Nových médií Milana Fridricha nechce nahrazovat nebo oslabovat klasické televizní vysílání programů ČT, nýbrž pouze rozšiřovat možnosti, jak mohou lidé pořady veřejné služby sledovat. 

Nejúspěšnější aplikací ČT je zpravodajství ČT24 na iPhonech, kterou si stáhlo téměř 60 000 lidí. Většina aplikací byla přitom spuštěna během posledních čtyř měsíců. ČT zároveň začíná vyvíjet obdobnou aplikaci iVysílání rovněž pro operační systém Google Android a chytré Nokie. Na podzim pak začne připravovat multimediální aplikace ČT24, ČT4 a archivu iVysílání rovněž pro nový systém Windows Phone 7.