Generální ředitel ČT Jiří Janeček dnes po osmi letech složí svou funkci

Praha - Česká televize dnes oficiálně přijde o svého generálního ředitele. Rada České televize od notáře převezme rezignační dopis Jiřího Janečka, který už v červnu oznámil, že ke konci srpna kvůli zdravotním problémům odejde. Českou televizi vedl osm let. Teď ji dočasně bude řídit Vladimír Karmazín, než Rada ČT zvolí nového ředitele.

Jiří Janeček je v České televizi od roku 1989. Šéfem zpravodajství se stal v roce 2002, o rok později už vedl celou Českou televizi. V jejím čele se stal nejdéle sloužícím polistopadovým ředitelem. Jeho rezignační dopis dnes oficiálně převezmou televizní radní. O svém odchodu informoval už v červnu. 

Jiří Janeček

„Mé životní priority jsou za prvé zdraví, za druhé zdraví, za třetí zdraví. Chci se zrevitalizovat, dát se pořádně do pořádku a pak se vrátit a zase dělat nějakou báječnou práci.“

Během Janečkova působení se Česká televize rozrostla o zpravodajskou ČT24 a sportovní čtyřku. To vše, jak sám často argumentoval, s vyrovnaným rozpočtem. Toho ale podle svých četných kritiků mohl dosahovat čerpáním rezerv. Podle předsedy Rady ČT Milana Uhdeho je Janeček spolutvůrcem situace, ve které Česká televize nutně potřebuje kvalitativní změnu. „Podle mě poklesla kvalita televize téměř ve všech sférách,“ konstatuje Uhde.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

Ne každý je ale tak kritický. Bývalý předseda Rady ČT Jiří Baumruk, kterému mandát skončil v červnu, je toho názoru, že kdyby po Janečkovi nezbylo nic jiného než vyrovnané hospodaření a nástup a rozvoj dvou digitálních kanálů, tak je to velká zásluha. Janečkova nástupce Rada ČT vybere nejdříve 21. září. O post se uchází 32 kandidátů a jejich jména a projekty jsou k nalezení na webu ČT24.