Soud: Microsoft musí stáhnout některé produkty včetně Windows 7

Mannheim - Soud v Německu nařídil americké společnosti Microsoft, aby z tamního trhu stáhla některé své výrobky, včetně herních konzolí Xbox 360 a operačního systému Windows 7. Soud tím vyhověl stížnosti jiné americké společnosti Motorola Mobility, která vede s Microsoftem spor o právo používat některé patenty. Microsoft ale předem učinil opatření, která by měla dopady soudního verdiktu omezit.

Soudce Holger Kircher uvedl, že Microsoft překročil účinnost smluvního vztahu s Motorolou, když ve výrobcích, jako je Xbox 360 či Windows 7, použil software ke kompresi videa, tzv. video codec. Podle rozhodnutí soudu by měl Microsoft z německého trhu stáhnout také prohlížeč Internet Explorer a přehrávač Windows Media Player.

Microsoft nicméně tvrdí, že verdikt soudu v Mannheimu na něj nebude mít prakticky žádný vliv. Mluvčí firmy řekl, že Motorola má zakázáno jednat na základě verdiktu německého soudu, protože soud v USA už 11. dubna vyhověl žádosti Microsoftu, aby Motorola Mobility nemohla uplatnit právo, které jí přizná mannheimský soud.

Xbox 360
Zdroj: ČT24/ISIFA/Sipa Press

Microsoft se hodlá odvolat

„Naše obchodní aktivity budou v Německu pokračovat beze změn,“ citoval mluvčího Microsoftu server The Wall Street Journal (WSJ). Microsoft se prý hodlá proti verdiktu tak jako tak odvolat. Microsoft navíc už dříve uvedl, že své evropské centrum pro distribuci softwaru přesouvá z Německa do Nizozemska. Rozhodl se tak právě proto, aby minimalizoval dopady verdiktu německého soudu.

Případ, kterým se zabýval soud v Mannheimu, je součástí větší patentové války, která zuří po obou stranách Atlantiku a ve které se hraje o nadvládu nad bezdrátovými službami pro smartphony. Ve válce jsou všichni hráči první ligy, tedy Apple, Google, Samsung i Microsoft. Firmu Motorola Mobility přebírá právě Google, jemuž jde podle expertů hlavně o to, aby se dostal k jejím patentům.

Motorola v podezření kvůli zneužívání postavení

Antimonopolní orgány v Evropské unii začaly společnost Motorola Mobility nedávno vyšetřovat, neboť mají podezření, že firma svého postavení na trhu zneužívá. Konkurence tvrdí, že Motorola záměrně blokuje přístup ke svým základním patentům, které jsou nezbytné pro fungování řady aplikací. Vedle Microsoftu si na Motorolu stěžuje například i společnost Apple.

Minulý týden ale například soudce americké Komise pro zahraniční obchod (ITC) Thomas Pender oznámil, že Microsoft neoprávněně použil patenty Motoroly u technologie, kterou za účelem rychlejšího přenosu dat využívá k bezdrátovému internetovému připojení konzol Xbox a u komprese videa. Konečné rozhodnutí v případu vynese celá komise v srpnu.