Hlasování o vydání Ratha – web ČT24 bude u toho

Praha - V úterý 5. června ve dvě hodiny odpoledne začne dlouho očekávaná schůze Poslanecké sněmovny. Výjimečná bude tím, že na ní vystoupí někdejší středočeský hejtman David Rath, kterého policie viní z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Divize Nová média bude této události věnovat mimořádnou pozornost, a to po celý den. Jednání sněmovny – pokud bude veřejné – bude možno sledovat živě přímo na webu ČT24. On-line reportáž mapující veškeré dění spustíme už od rána. Diváci a čtenáři mohou rovněž prostřednictvím sociálních sítí pokládat dotazy exkluzivním hostům portálu Č24.

David Rath pobývá v litoměřické vazební věznici. V momentě, kdy začne jeho převoz do Prahy, spustí web ČT24 on-line reportáž. Ještě před zahájením samotné schůze budou jednat poslanecké kluby. Jejich brífinky bude možné rovněž živě sledovat na webu Čt24.

Zbavení Ratha imunity je předběžně zařazeno jako první bod jednání. Poslanci budou muset na úvod rozhodnout, jestli jednání o vydání Ratha bude veřejné, či nikoliv. Většina zákonodárců se kloní k první verzi. Jednání dolní komory o procesních záležitostech zprostředkujeme také živě. Pokud poslanci schválí, že Rathova obhajoba může být veřejná, bude přímý přenos pokračovat

Přenos okomentují  pro web čt24 experti z různých oborů: politoložka Vladimíra Dvořáková, právník Jan Bárta z Akademie věd České republiky, americký novinář a analytik Erik Best a psycholog Slavomil Hubálek. Jejich názory budeme postupně na webu zveřejňovat.

Již tradičně dostanou možnost se do vysílání zapojit i diváci a čtenáři, a to prostřednictvím sociálních sítí. Hostů ve studiu se mohou ptát na vše, co je v souvislosti s Davidem Rathem a děním ve sněmovně zajímá. 

Po skončení jednání nabídneme veškeré komentáře a ohlasy, k dispozici budou i sestřihy nejzajímavějších momentů

David Rath bude ústředním tématem samozřejmě i televizního vysílání. V ranním Studiu 6 budou diskutovat experti na ústavní právo a zástupci z řad poslanců, kteří proberou podobné případy ze zahraničí. V dopoledním Studiu ČT24 uvidí diváci Rathův odjezd z Litoměřic a následný příjezd do Prahy. Reportéři také připomenou celou kauzu od samotného začátku či Davida Ratha jako člověka a politika. V okamžiku, kdy bude schůze poslanecké sněmovny zahájena, nabídne její jednání živě ČT24. A pokud bude projev Davida Ratha veřejný, diváci u televizních obrazovek o něj určitě nepřijdou. V odpoledním bloku pak budou aktuální dění komentovat advokáti Tomáš Sokol a Hana Marvanová, bývalá Rathova mluvčí Berill Mascheková či politický analytik Jindřich Šídlo

Zbavení Ratha imunity je předběžně zařazeno jako první bod jednání. Poslanci budou muset na úvod také rozhodnout, jestli jednání o vydání Ratha bude veřejné, či nikoliv. Většina zákonodárců se kloní k první verzi, proti jsou jen komunisté. Poslanci pak od některého ze členů mandátového a imunitního výboru uslyší, z čeho přesně policie Ratha viní. Pak dostane slovo on sám. Až skončí, dostanou prostor další zákonodárci, kteří budou chtít vystoupit. Na jejich slova pak Rath bude moci opakovaně reagovat. Nikdo nebude při jednání časově jakkoli omezen. Nakonec bude dolní komora hlasovat o zbavení imunity.