Vedení The New York Times převezme dosavadní ředitel BBC Thompson

New York – Dosavadní šéf britského koncernu BBC Mark Thompson přesedá na křeslo šéfa americké mediální společnosti The New York Times Co. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Thompson převezme firmu vydávající listy The New York Times a Boston Globe v době, kdy se tištěné noviny potýkají s propadem inzerce v důsledku toho, že čtenáři shánějí informace stále častěji v digitální podobě.

Správní rada The New York Times Co. hledala nového ředitele společnosti osm měsíců od chvíle, kdy firmu loni v prosinci opustila tehdejší ředitelka Janet Robinsonová. Thompsona do funkce jmenovala s platností od listopadu.

List The New York Times, který bude Thompsonovi podléhat, patří mezi nejvýznamnější světové deníky. Podle Reuters ho mnohé listy považují za vzor pro vlastní obchodní modely. Deník také loni spustil nový systém zpoplatnění obsahu na internetu, který mnozí odborníci považují za vhodný způsob, jak přimět zákazníky, aby platili za zprávy.

Arthur Sulzberger, předseda správní rady The New York Times

„Naše rada se shodla, že Markovy zkušenosti a úspěchy v BBC z něj udělaly ideálního kandidáta pro vedení společnosti v této době, kdy se maximálně soustředíme na růst podnikání prostřednictvím digitální a celosvětové expanze.“

Pětapadesátiletý Thompson působil v čele BBC od roku 2004 a musel se vypořádat s útoky mediálního impéria Ruperta Murdocha i s hrozbami pro financování britského veřejnoprávního koncernu. Letos v březnu oznámil, že po londýnské olympiádě, která skončila tento víkend, BBC opustí.