Zakaria se kál, Time i CNN odpustily žurnalistovi plagiátorství

New York - Americký spisovatel a žurnalista indického původu Fareed Zakaria může dál vesele publikovat články. Podle zpravodajského deníku Time a televizní stancie CNN, kam Zakaria přispívá, mu bylo plagiátorství již odpuštěno. Jednalo se podle nich o „izolovaný incident“. Zakaria se již dříve za okopírování části cizího článku omluvil. Zakaria má za sebou bohatou novinářskou minulost - byl šéfredaktorem časopisu Foreign Affairs, editorem týdeníku Newsweek a přes dva roky působí právě v CNN.

Zakaria minulý týden přiznal, že okopíroval část svého posledního příspěvku pro Time, jenž se ve zkrácené verzi objevil i na internetových stránkách CNN. Materiál o kontrole palných zbraní překopíroval z eseje autora Jilla Leporea. „Je to vážné selhání, které je zcela mou chybou. Upřímně se omlouvám autorovi, hlavním redaktorům Time a svým čtenářům,“ komentoval svůj přečin Zakaria.

Zakaria to vyhrál díky své veřejné omluvě

Redakce časopisu Time a televize CNN ve čtvrtek označily selhání známého novináře za „izolovaný incident“, pomohlo mu i to, že se přiznal a veřejně omluvil.

V programu CNN se Zakaria objeví koncem příštího týdne, v časopisu Time bude mít materiál 7. září. „Těšíme se, až se myšlenkově bohatý a významný Fareedův hlas znovu objeví na stránkách našeho časopisu,“ uvedla redakce Time.

Původně vedení týdeníku rozhodlo, že novinářův distanc bude trvat měsíc, tedy zhruba do poloviny září. CNN časovou hranici svého potrestání veřejně neurčila.