Zpoplatněný a regulovaný internet? Čechů se snad příliš nedotkne

Dubaj - Bude internet i nadále svobodný, nebo ho čeká výraznější cenzura? O tom i o mnohém dalším se bude ode dneška jednat na mezinárodní konferenci OSN o regulaci internetu v Dubaji. Podle ředitele cz.nic Ondřeje Filipa v České republice výrazná regulace internetu nehrozí, přesto je tato konference podle jeho názoru důležitá, kdyby se změnila pravidla, změnil by se i celý internet, a to by pocítili i čeští uživatelé.

Základní otázkou, o níž se na konferenci v Dubaji bude rozhodovat, je, jestli se internet stane telekomunikační službou a jestli na něj tím pádem budou uplatňována stejná pravidla jako na ostatní telekomunikační služby. Regulace internetu by tak byla mnohem výraznější než v současnosti. Přísnější omezení by se přitom netýkala jen modifikace informací, jde i o zásahy do přidělování adres a regulaci doménového systému. Proti návrhům Ruska, Číny a některých afrických zemí, aby Mezinárodní telekomunikační unie získala široké pravomoci k regulaci internetu, se přitom staví nejen Evropská unie, ale i Spojené státy.

Analytici: Jde tu hlavně o byznys

Velkou pozornost v souvislosti s konferencí získala také otázka zpoplatnění mezinárodního přenosu dat, podle Filipa jde ale spíše o lobbing telekomunikačních firem, které by chtěly kontrolovat toky peněz po internetu. Služby spojené s internetem tvoří podle některých údajů až 15 % HDP. „Když jsou někde takové peníze, tak máte chuť si na ně nějakým způsobem šáhnout,“ komentoval situaci Josef Šlerka.

„Je to pomalý proces, přesto cítíme tlak čím dál více cenzurovat internet. Nemyslím si, že by to tentokrát vyšlo, ale bude to další krok,“ hodnotí Šlerka vliv konference na svobodu internetu.

Za velmi důležitou pak Filip považuje otázku, jaká organizace bude v budoucnosti dohlížet na fungování internetu. V současnosti má regulaci této oblasti na starost organizace ICANN, která je složená ze zástupců vlád, ale i technologických společností a organizací, které přidělují domény a IP adresy. ICANN funguje na bázi takzvaného multistakeholder modelu, kdy jsou zástupci všech organizací na stejné úrovni. Organizace stanovuje hlavně technologické standardy a pravidla a do fungování internetu příliš nezasahuje.

Jedním z opatření navrhovaných na konferenci je předat pravomoci pro regulaci internetu do rukou Mezinárodní telekomunikační unie, což je mezivládní konference odehrávající se za zavřenými dveřmi a tedy instituce pro uživatele mnohem méně průhledná. Příznivci návrhu argumentují tím, že Mezinárodní telekomunikační unie jako organizace spojená s OSN pomůže bojovat proti kriminalitě na internetu, odpůrci ale varují před zneužitím nově nabytých pravomocí některými státy. „Kriminalita v Číně nebo Rusku je něco jiného než kriminalita v západních zemích,“ poukázal Šlerka na riziko omezení svobodného využívání internetu.

I kdyby ale k výraznějším zásahům do internetu došlo, podle Filipa by změny nebyly pro české uživatele tak výrazné. Česká republika totiž patří z celosvětového pohledu k zemím s relativně vysokou svobodou na internetu a stejně jako Evropská unie má k využívání internetu spíše pragmatický přístup. „Internet není rozbitý, tak proč ho opravovat, komentovala návrhy změn eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová. Přesto by změny pocítili i Češi, a to hlavně kvůli tomu, že by se změnil internet jako celek. “Došlo by k fragmentaci internetu tím, že by nebyl po celém světě stejný," řekl Filip s tím, že mnozí uživatelé by si stejně našli způsob, jak pravidla obejít. Pro ty běžné by ale další regulace mohla znamenat omezení používání internetové sítě.

"Český internet už dospěl a teď ho čekají změny spíše technologické, jako například přechod na nové IP adresy, který se chystá v celé Evropě," uvedl Filip. Josef Šelnka dodal, že hlavním trendem českého internetu je to, že se stal něčím v našich životech naprosto běžným. Zároveň se služby na internetu stále zlepšují, ať už jde o možnosti objednávek, nebo platební systémy. Nejnovějším trendem pak je přechod od klasických počítačů k využití internetu v mobilních telefonech.

Světová konference o mezinárodních telekomunikacích potrvá od 3. do 14. prosince a zúčastní se jí zástupci více než 190 zemí. Mnozí ji vnímají jako pokračování iniciativy ACTA, která byla projevem držitelů práv k audiovizuálním dílům. Podle Filipa ale konference navazuje hlavně na summit k informační společnosti v Tunisu, při němž v roce 2005 internet pokusy o výraznější regulaci odrazil.

Proti návrhům na větší regulaci internetu se postavily i tak významné společnosti jako Google, ale i Greenpeace nebo mezinárodní odborová organizace. Google dokonce založil webovou stránku "Take Action„, na níž mohou lidé podepsat petici za volný a otevřený internet. “Toto je velice důležitý moment v historii internetu, protože tato konference může představit změny, které povedou k růstu otevřenosti internetu," zhodnotil význam konference viceprezident Googlu Vinton G. Cerf.

Získá internet nové mantinely? (zdroj: ČT24)