Gentlemani, nebo taktická bitva v Hybernii?

Praha - První speciální televizní duel prezidentských kandidátů nenabídl podle mediálních expertů mnoho zajímavých konfrontací. Mediální odborník Jan Jirák jej označil za selanku. Lingvista Jiří Nekvapil ocenil zajímavější a propracovanější repliky Miloše Zemana, jeho protivník naopak reagoval bezprostředně a krátce. Podle mediálního experta Daniela Köppla Karel Schwarzenberg potvrdil svou image, Zemanovi se pravděpodobně nepodařilo získat nové voliče. Ve druhém kole budou podle politologa Zdeňka Zbořila rozhodovat spíše pocity.

V názorech na hodnocení výkonů obou kandidátů, Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga, se odborníci liší. Podle Jiráka oba kandidáti vystupovali vstřícně, konstruktivně a gentlemansky. Řekli svá připravená „emocionální poselství“, nedostávali ale žádné další podněty, které by mohli rozvinout. Hodinu a půl dlouhou televizní debatu označil za selanku, která nenabídla žádnou další přidanou hodnotu.

Lingvista Jiří Nekvapil hodnotí v první debatě lépe Zemana, který měl argumentačně propracovanější repliky, odpovídal v širších souvislostech a používal zajímavé analogie. Naopak Schwarzenberg odpovídal na otázky většinou až moc přímo a bezproblémově. Zemanovým handicapem ale podle Nekvapila může být nadměrné využívání ironie a sarkasmu.

Naopak mediální expert Daniel Köppl se domnívá, že se Zeman přílišným používáním přirovnání a dlouhými odpověďmi „chytil do vlastní pasti“. Úspornost a krátkost Schwarzenbergových odpovědí podle něj vynikala. „Schwarzenbergův projev byl uvolněný, používal moderní slova a naplnil image alternativního sexy staříka, kterou mají jeho voliči rádi,“ řekl Köppl. Podle experta Zeman svým dnešním projevem sice utvrdil své věrné voliče, ale nezískával nové. „To se mu nedařilo,“ dodal Köppl.

Zbořil: V druhém kole rozhodnou pocity

Podle politologa Zdeňka Zbořila oba kandidáti zvládli náročná témata, debatě ale podle něj částečně uškodilo publikum, které fanaticky tleskalo na podporu jednoho nebo druhého kandidáta a neposlouchalo, co kandidáti říkají. Zemanovi se podle Zbořila daří do diskuse vtahovat téma současné vlády premiéra Petra Nečase, což může Schwarzenbergovi uškodit.

„Zeman neustále zdůrazňoval, že Karel Schwarzenberg je místopředsedou vlády a ministrem zahraničí,“ řekl Zbořil. Předpokládá však, že rozhodnutí voličů ve druhém kole prezidentské volby bude spíše iracionální a založené na pocitech. V příštím televizním duelu, ve čtvrtek 24. ledna, už budou kandidáti stát, můžeme tedy očekávat ostřejší gesta i rétoriku.

Reportáž Terezy Stárkové o televizním duelu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod