Být, či nebýt na internetu i po smrti? Google vám umožní se rozhodnout

San Francisco – Co se stane s mými daty, až zemřu? Citlivá otázka nejen pro uživatele internetových služeb, ale také pro jejich pozůstalé. Americká společnost Google se nyní rozhodla, že umožní lidem, aby už za života určili, co se má s jejich daty po smrti stát. Podle britského serveru BBC se tak Google stal vůbec první z velkých internetových firem, která toto intimní téma řeší.

Uživatelé služeb společnosti Google, včetně jejího e-mailu, sociální sítě Google+, nástroje pro sdílení fotek Picasa nebo serveru YouTube, si nově budou moci zvolit, aby byla jejich data přeposlána konkrétním lidem, nebo po určité době smazána. Na výběr budou mít dobu tří, šesti, devíti nebo 12 měsíců od data, kdy byl účet naposledy použit.

„Doufáme, že vám tato nová funkce umožní plánovat váš digitální život po životě takovým způsobem, který bude chránit vaše soukromí a bezpečnost a usnadní život vašim milovaným poté, co odejdete,“ uvedl Google na svém blogu.

Předtím, než se však Google odhodlá k jakémukoliv kroku, zašle ještě pro jistotu textovou zprávu na číslo nebo e-mail na druhotnou adresu poskytnutou uživatelem.

Vydáno pod