Facebook nezabránil šikaně, po smrti dívky mu hrozí soud

Řím - Facebooku hrozí stíhání kvůli sebevraždě čtrnáctileté dívky v Itálii. Ta se zabila kvůli šikaně na sociální síti poté, co dostala tisíce urážlivých vzkazů. Podle žalobce v severoitalské Novaře provozovatel nezasáhl, i když ho rodina upozornila. Správci profilu sice projevili lítost, bezpečnostní pravidla jsou ale podle nich dostatečná.

Carolina Picchiová byla prototypem dospívající italské dívky – s mobilem, Facebookem a víkendovými party. Její život se změnil, když bývalý přítel a jeho kamarádi – všichni nezletilí – dali na sociální síť video opilé Caroliny po jednom z večírků.

Její profil pak zavalily hanlivé komentáře. „Nadávali jí, šikanovali,“ popsala sestra Caroliny, co se dělo. Rodina začala bít na poplach a přidali se i spolužáci. „Někteří její kamarádi požádali o smazání nejhorších komentářů, ale provozovatel to neudělal. A to mělo vliv na její rozhodnutí spáchat sebevraždu,“ prohlásil státní žalobce Francesco Saluzzo.

V lednu skočila Carolina z okna. Svůj profil uzavřela poslední otázkou: „Už jste spokojeni, už jste mě dost potrápili?“

Facebook
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Soud proti Facebooku rodičům dceru nevrátí. Chtějí ale podobné tragédie ušetřit další rodiče. „Bojuji za to, aby sociální sítě nesly zodpovědnost a nezletilí byli v bezpečí,“ řekla matka Caroliny Cristina Zoccaová.

Ochranu uživatelů už zpřísňuje další sociální síť - Twitter. Několika britským aktivistkám se síť omluvila - ženám v tweetech vyhrožovali smrtí a znásilněním. „Musí zjednodušit způsob, jak upozornit na zneužívání. Bezpochyby nejsem jediná žena, které se to stalo,“ konstatovala aktivistka Caroline Criado-Perezová.

Události o šikaně na sociálních sítích (zdroj: ČT24)

Většina obětí kyberšikany jsou děti mezi 13 a 17 lety. I v Česku už se do boje zapojila policie a školy. Odborníci varují, že bez rychlé reakce sociálních sítí nemusí být Carolina poslední obětí.