Selfie roku 2014: Oscary, vysoká politika i válka

Slovo „selfie“ se v roce 2013 stalo podle Oxfordského slovníku slovem roku. Ani letos přitom selfiemánie nepominula. Denně svůj autoportrét publikuje na internetu přes milion lidí. Vybrali jsme čtrnáct nejzajímavějších selfie letošního roku – od slavné fotky filmových hvězd pořízené při předávání Oscarů přes selfie se známými osobnostmi a politiky až po snímky, které ve světě vyvolaly rozpaky.

ZAČALO TO OSCARY

Hvězdnou fotografii z předávání Oscarů publikovala na Twitteru moderátorka Ellen DeGeneresová. Na jeden snímek se jí podařilo dostat slavné herce jako Meryl Streepovou, Julii Robertsovou, Kevina Spaceyho, Brada Pitta nebo Angelinu Jolie. Fotografii pořídil herec Bradley Cooper mobilním telefonem Samsung. V médiích se proto okamžitě objevily spekulace, že se nejednalo o spontánní selfie, ale o promyšlenou marketingovou akci. Samsung totiž sponzoroval televizní přenos slavnostního ceremoniálu. Tak jako tak, tweet s oscarovou fotkou se stal nejsdílenějším v historii – dosud posbíral téměř 3,4 milionu retweetů.

SPORTU VÉVODIL FOTBAL

Jednu z nejslavnějších „sportovních“ selfie publikoval německý fotbalový útočník Lukas Podolski krátce po zisku mistrovského titulu v Brazílii. Na fotce se raduje společně se svým spoluhráčem Bastianem Schweinsteigerem. Mimochodem, fotbalové mistrovství světa v Brazílii bylo vůbec nejdiskutovanější událostí roku na sociální síti Facebook.

Selfie německých fotbalistů
Zdroj: ČT24/Twitter/Lukas Podolski

SELFIE S KRÁLOVNOU

Se sportem souvisí i další fotografie, která letos vyvolala nadšení. Na turnaji v britském Glasgow ji pořídily australské hráčky pozemního hokeje Jayde Taylorová a Anna Flanaganová. A proč je jejich selfie zajímavá? Do záběru se jim neplánovaně dostala královna Alžběta II., která zrovna procházela kolem (vejít někomu do záběru se v angličtině označuje slangovým termínem „photobomb“). Komentátoři si navíc všimli, že královna měla ve tváři úsměv – ten u britské panovnice vídáme velmi zřídka.

Selfie s královnou
Zdroj: ČT24/Twitter/Jayde Taylor

BIDEN POPRVÉ NA INSTAGRAMU. A HNED S OBAMOU

Na selfies se objevují už i politici – včetně těch nejmocnějších. Například americký viceprezident Joe Biden se letos uvedl na sociální síti Instagram ve velké stylu. Hned pro první fotku získal prezidenta Baracka Obamu.

Selfie Baracka Obamy s Joem Bidenem
Zdroj: ČT24/Instagram/vp

SELFIE SI OBLÍBIL I ANDREJ BABIŠ

Pozadu nezůstávají ani čeští politici. Aktivní byl například ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který se s partnerkou vyfotil u volební urny, když hlasovali ve volbách do Evropského parlamentu. Ministr později přidal i fotku s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem.

Selfies Andreje Babiše
Zdroj: ČT24/Facebook/Andrej Babiš

PRVNÍ SELFIE PREZIDENTA ZEMANA

Populární se staly selfie sociálnědemokratického senátora Zdeňka Škromacha. Ten pro selfie získal prezidenta Miloše Zemana, když se s ním vyfotil na Pražském hradě pod obrazem prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Nutno dodat, že snímek se dočkal četných parodií.

Selfie Zdeňka Škromacha s Milošem Zemanem před portrétem T. G. Masaryka
Zdroj: ČT24/Facebook/Zdeněk Škromach

KDYŽ POTKÁTE McCARTNEYHO A BUFFETTA …

Velkou pozornost letos vzbudila fotografie, kterou na Instagramu publikoval teenager z americké Nebrasky Tom White. Na obrázku se mu podařilo zachytit neobvyklou dvojici – na lavičce ve městě Omaha společně seděli zpěvák Paul McCartney a finančník Warren Buffett.

Selfie s Paulem McCartneyem
Zdroj: ČT24/Instagram/speeeeeeed_of_white

„VYNÁLEZKYNĚ“ SELFIE? THELMA A LOUISE

Slovo „selfie“ údajně vůbec poprvé použil mladý Australan v roce 2002, když v opilosti spadl ze schodů a fotku svého zranění dal na internet. Masivní oblibu ale autoportréty získaly až v posledních několika letech – zejména díky rozmachu mobilních zařízení, s jejichž pomocí lze selfie snadno vyfotit a okamžitě publikovat na sociálních sítích (více se o historii selfie dozvíte zde). Možná to ale s historií selfie bylo úplně jinak, jak dokazuje společná fotografie hereček Susan Sarandonové a Geeny Davisové ze slavného filmu Thelma a Louise z roku 1991. Letos se „vynálezkyně selfie“ znovu sešly a znovu si pořídily i společný autoportrét.

Selfie jako Thelma a Louisa
Zdroj: ČT24/Twitter/Susan Saradon

EXTRÉMNÍ SELFIE NA STŘEŠE MRAKODRAPU

Selfie už nemusí být jenom fotografie. Stále častěji se objevují i selfies ve formě krátkých či delších videí. Letos zaujalo například to, které na střeše mrakodrapu v centru Hong Kongu pořídili fotografové Daniel Lau a Andrew Tso. A rozhodně to není snímek pro slabé povahy, protože skupina se nacházela ve výšce 1 135 stop (skoro 350 metrů).

DRON + SELFIE = DRONIE

Úchvatné záběry publikoval taky Matt Benedetto, který natočil selfie pomocí dronu – a pojmenoval ji „dronie“ (drone + selfie). Stál přitom na útesu nedaleko města Burlington v americkém státě Vermont.

SELFIE Z OSVĚTIMI VZBUDILA KONTROVERZE

I letos se objevio několik selfies, které vzbudily rozpaky. Jedním z takových případů byla třeba fotka mladé ženy Breanny Mitchellové, která se vyfotila při návštěvě nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Na internetu si za to vysloužila tvrdou kritiku – bránila se tím, že se společně s otcem velmi zajímala o historii druhé světové války. Její otec ale zemřel dřív, než se stačili do Osvětimi podívat společně. Proto byla velmi šťastná, že jí se podařilo místo navštívit.

Selfie z Osvětimi
Zdroj: ČT24/Buzzfeed.com

GAZA: SELFIE BĚHEM NÁLETU

Móda selfie se nevyhnula ani válečným konfliktům. Během několikatýdenní letní operace izraelské armády v Pásmu Gazy, při níž zemřelo více než 2 000 lidí (většinou palestinských civilistů), se objevila například tato fotografie. Mladý obyvatel Gazy se na ní vyfotil při izraelském náletu.

A friend of mine in Gaza taking a selfie of himself during an Israeli air strike pic.twitter.com/kPi4AMvQ4s

NÁBOŽENSTVÍ VERSUS SELFIE

Selfiemánie se projevila rovněž během letošní tradiční muslimské pouti do Mekky – na Instagramu bylo možné nalézt fotografie, na nichž se před posvátnou Kabou tlačí celé rodiny nebo skupinky, jen aby se všichni vešli do obrazu. Ochránci náboženských tradic to kritizovali – vadilo jim, že se kvůli pořizování selfies vytratil náboženský charakter pouti.

Selfiemánie zasáhla i pouť do Mekky
Zdroj: ČT24/Twitter

NE VŽDY SE SELFIE PODAŘÍ

Mezi miliony selfies, které jsou denně publikovány na sociálních sítích, najdeme samozřejmě i celou řadu těch, které se příliš nezdařily. Server mashable.com jich vybral celkem 17. Jednou z nich byl následující autoportrét, který pokazila neodbytná vrána.

Selfie se ne vždy podaří
Zdroj: ČT24/Mashable.com