Žijeme on-line. Jak moc nás to ovlivňuje? Odpoví Fokus VM V síti

Digitální média jsou součástí každodenního života. Mnohdy nám sice pomáhají, ale vše má i svá rizika a vedlejší efekty. Mnozí žijeme tzv. on-line, většinou jde o mladistvé, kteří si možná ani neuvědomují nebezpečí, které jim hrozí. Vědět tak o sobě dáváme permanentně. Jak žije „elektronická generace“? Ovlivňují nové technologie lidské myšlení? Hrozí nám digitální demence? Další díl měsíčníku Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma V síti, sledujte v úterý 31. března od 20:00 na ČT24.

Děti se nedokáží pořádně učit, neudrží pozornost, špatně čtou, posléze trpí osamělostí, úzkostmi a otupělostí a někdy vše může dojít až k depresím. To všechno mohou být důsledky, které neurovědec Manfred Spitzer přičítá přílišnému používání digitálních médií, které líčí ve své knize Digitální demence. Ne všichni se s ním ale shodnou. Na jedné straně lze najít názor pedagoga Jiřího Kostečky, jenž vidí negativní působení digitálních médií pro jazykové a vyjadřovací schopnosti žáků. Naopak optimističtěji se vyjadřuje ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl, který už jistý čas prosazuje myšlenku, že bychom se měli zaměřovat na ty druhy moderních počítačových her, které podle něj u studentů podporují „komunikaci, řešení problémů, zvládání konfliktů a krizové situace“. Jako příklad uvádí hru World of Warcraft. 

Hosty Fokus VM V síti:

  • Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR
  • Jiří Šiftař, fotograf a designér softwaru
  • Jan Mühlfeit, bývalý ředitel společnosti Microsoft pro Evropu
  • Ivan Bartoš, bývalý předseda Pirátské strany
  • Jan Řežáb – zakladatel a ředitel Socialbakers
  • Jakub Macek – sociolog FSS MU
  • Tomáš Tuhý – policejní prezident
  • Jan Kaše - ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů MO

Co chybí lidem v životě, hledají na síti

Elektronická komunikace mění povahu mezilidských vztahů. Je více neosobní, tolik se nepotkáváme, více si píšeme. Chybí tak mezilidská chemie, tvrdí v rozhovoru pro Fokus VM ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva: „V elektronické komunikaci se to snažíme nahradit smajlíky.“ 

„Za klávesnicí je každý hrdina,“ doplňuje další host Fokusu VM, bývalý šéf Pirátské strany Ivan Bartoš a dodává, že lidé si na síti užívají anonymitu. Co jim chybí v reálném životě, hledají na síti. „Lidé na internetu sdílí své nemoci a trápení a často tu hledají radu… to může vést k velmi neodborné pomoci,“ varuje Bartoš. 

A naší upovídanosti náležitě využívají ti, co informace ze sítí sbírají pro vlastní byznys. „Korporace o nás ví všechno a my jim v tom statečně pomáháme… Každý máme slevové kartičky, účastníme se různých soutěží… vše tu o sobě vyplňujeme a souhlasíme s dalším používáním těchto informací,“ vysvětluje Bartoš. 

Další z hostů, bývalý ředitel společnosti Microsoft pro Evropu Jan Mühlfeit upozorňuje na zrychlující se život jako takový. Vše se podle něj násobí: stres i počet informací. „Lidé nečtou, neumí pracovat s textem, neumí pak strategicky přemýšlet,“ tvrdí. Na druhé straně technologie a elektronická komunikace umožnily individuální způsob učení. Studenti se mohou snadno propojit, porovnat a popsat věci globálně. 

Na další postřehy toho, jak se žije V síti, se podívejte v úterý 31. března od 20:05.