Co o vás ví Google? Udělejte si test

Pokud pravidelně používáte vyhledávač Google či jeho emailovou adresu, je možné, že o vás firma ví více, než je vám milé. U Googlu se navíc sbíhají data nejen z vyhledávání textu či obrázků, ale také emailových účtů, YouTube, sociální sítě Google+ nebo z telefonů se systémem Android. Čím více služeb využíváte, tím více informací se nahromadí. Firma teď zveřejnila přehled internetových stránek, pomocí kterých je možné se zčásti podívat na to, jaká data o nás ukládá.

Firma Google nabízí přehled, podle kterého je možné zjistit, které služby každý používá. Přes seznam je také možné nastavení měnit. 

Jak vás Google definuje?

Na této stránce je možné zjistit, jak vás firma vidí. Ten, kdo má u Googlu osobní účet, nalezne v seznamu více detailů než člověk, který žádné další služby kromě vyhledávání informací na internetu nevyužívá.

Přihlášením z počítače si Google může zaznamenat jako první informaci IP adresu, ze které se počítač na internet přihlásil. Podle té zjistí, odkud uživatel pochází. Google analyzuje například to, jaké stránky navštěvujete, eviduje také věk, pohlaví či zájmy uživatelů. 

Co pomocí Googlu vyhledáváte?

Google ukládá historii vyhledávání. Ti, kteří využívají účet u Googlu, najdou na této stránce informace o tom, co si z vyhledávání pamatuje vyhledávač. Navíc internetové vyhledávání nabízí jiné výsledky, pokud jste zrovna v jiném okně přihlášeni na jednu ze služeb Googlu. Od května 2012 Google spojuje informace mezi svými jednotlivými službami. To znamená, že pokud je někdo přihlášený na sociální síti Google+ pod svým pravým jménem, je možné s konkrétní osobou propojit i všechna hledání na internetu. 

Kde vás Google viděl?

Pokud někdo vlastní telefon se systémem Android a používá účet u Googlu, může se na této stránce podívat, zda firma zjišťovala údaje o jeho pohybu. Tato data je možné vymazat.

Jaké aplikace jsou propojeny s Googlem?

Pokud nastavení různých aplikací povoluje, aby si vyměňovaly data s účtem na Googlu, naleznete takové provázání na tomto seznamu. Samozřejmě je možné u konkrétních aplikací pomocí nastavení toto propojení zrušit.

Jaké přístroje dodávají Googlu informace?

Zde je možné zjistit, které počítače a které mobilní přístroje „spolupracují“ s Googlem a jsou s ním provázány. U mobilních zařízení je možné přístup pomocí konkrétního nastavení zakázat.

Možné je také stáhnout si všechny přes Google uložené záložky, e-maily, kontakty či další zprávy.

Jak se má aktivita Googlu k evropské legislativě?

Jak informoval předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec, žádný z Čechů se na jeho instituci kvůli údajům držených vyhledávačem dosud neobrátil – a kdyby to udělal, zřejmě by nepochodil. „Těžko bychom s tím mohli něco dělat, protože se jedná o americké firmy, které nedodržují zákony stanovené Evropskou unií. Sbírají a využívají data, která by neměla být jejich a o jejichž použití by měl rozhodovat občan EU – měl by žádat, aby se nepoužívala k jiným účelům, než on sám chce, aby byla využita, v případě Facebooku, například pro zprávu kamarádovi, a ne k personalizované reklamě,“ konstatuje Němec. „Zároveň si firmy uvědomují to, co málokdo; osobní data jsou nafta budoucnosti, zlato 21. století.“

Šéf ÚOOÚ: Platíme svými daty (zdroj: ČT24)