Zeměmoří se na český trh dostává v souborném vydání s novými ilustracemi

Události: Zeměmoří se dočkalo souborného vydání (zdroj: ČT24)

Americká spisovatelka Ursula K. Le Guinová je označována za královnu světové fantastiky. Proslavila se především fantasy sérií z fiktivního Zeměmoří. Ta se teď na český trh dostává poprvé v souborném vydání i s novými ilustracemi.

Ostrov Gont, osamocená hora, která zvedá štít míli nad bouřemi bičované Severovýchodní moře, je zemí proslulou svými čaroději… Tak Ursula Le Guinová vítá čtenáře v Zeměmoří. Příběhy ze souostroví spojuje postava čaroděje Geda.

„V rámci fantasy je to poměrně netradiční, protože jsou tam převážně postavy tmavé pleti, ale není to tak, že by na to nějak upozorňovala,“ popisuje redaktor edice Fantastika z nakladatelství Argo Martin Šust.

„Nechává prostě hodně velký prostor pro imaginaci čtenáře. Což je pro ilustrátora také dobré, že si může domyslet, jak to cítí. Na druhé straně jsem cítil tíhu té značky,“ doplňuje ilustrátor Mikuláš Podprocký.

Boj s ilustrátory

První svazek souborného vydání obsahuje čtyři romány. Mikuláš Podprocký pro něj připravil přes dvě desítky nových ilustrací. Mluví o tom, že místy šlo o vystoupení z komfortní zóny, třeba když se zaměřil na jemnou romantickou scénu. „Naopak draci jsou zábava, to prostě jde samo,“ dodává Podprocký.

„Jasně, že dokážu psát romány jednou rukou a druhou vychovat tři děti. Jen se dívejte,“ říkala spisovatelka Ursula K. Le Guinová, jejíž první zeměmořský román vyšel v roce 1968. Za více než padesátiletou kariéru napsala přes dvacet románů, více než sto povídek, ale také šest svazků poezie či třináct knížek pro děti. Závěrečnou povídku ze světa Zeměmoří autorka napsala o půl století později, nedlouho před svou smrtí. S nakladateli a ilustrátory musela občas bojovat.

Ursula K. Le Guinová
Zdroj: Profimedia

„S výjimkou první obálky prvního vydání tak později byli hrdinové na obálkách vyobrazováni jako bílí. Až v posledních letech se to změnilo, k její velké radosti,“ dodává Šust. „Pokud se máme někam dostat, měli bychom si opravdu začít naslouchat navzájem. A naslouchat hlasům, které jsme dříve neslyšeli,“ říkala spisovatelka, která zemřela v roce 2018 ve věku 88 let.

„Cyklus Zeměmoří je očividně ovlivněn trilogií Pán prstenů J.R.R. Tolkiena. Místo svaté války mezi dobrem a zlem se ale příběhy Le Guinové soustřeďují na hledání ‚rovnováhy‘ mezi soupeřícími silami,“ napsal tehdy list The New York Times.

Adaptaci natočilo studio Ghibli

Dílo Ursuly Kroeber Le Guinové u nás není neznámé. V češtině začalo vycházet už po sametové revoluci. V posledních letech se mu věnuje i malé nakladatelství Gnóm, které vydalo její kratší prózy nebo výběr z esejů. V nich se projevuje, že byla po celý život zapálenou obránkyní fantastické literatury.

„Realismus je takový mladý povýšenec. Máme ho tu teprve pár století a už vykazuje známky senility. Fantastická literatura je tu ale odpradávna,“ napsala například autorka. O škole pro čaroděje psala už v době, kdy autorka Harryho Pottera ještě sama do školy ani nechodila. Podobný komerční úspěch ale Le Guinová nezaznamenala. Příběhy ze Zeměmoří se dočkaly pouze televizní adaptace a animovaného filmu od studia Ghibli.

„Doufám, že doba nazrála, že by se i třeba Zeměmoří dočkalo nějaké opravdu kvalitní adaptace. Řekl bych, že lepší by byl seriál než film,“ myslí si Šust. S celým příběhem se tak čtenáři mohou seznámit zatím jen prostřednictvím knih. Druhý svazek by měl vyjít do léta.