Alšova jihočeská galerie vystavuje vzkazy vyšité na dlaních, světlo v abstrakci i obrazy, kterými se musí projít

Alšova jihočeská galerie (AJG) zahájila sezonu třemi výstavami. Svou tvorbu v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou představují Monika Žáková, která se koncentruje na abstrakci, konceptuální a multimediální umělkyně Karíma Al-Mukhtarová a Jakub Matuška známý ze street art scény jako Masker.

„Náš koncept je vždy na začátku roku představit současné autory. Chceme se dotýkat problémů, které v současné společnosti rezonují,“ uvedl ředitel AJG Aleš Seifert.

Monika Žáková se prezentuje výstavou nazvanou Více světla. Právě světlo je spoluautorem jejích děl, modeluje autorčiny analytické abstrakce. „Monika Žáková je precizní autorka. Dává důraz na technické zpracování,“ podotýká k vystavené tvorbě Marek Svoboda z Alšovy jihočeské galerie.

Podle pracovnice galerie Pauliny Skavové díla Moniky Žákové diváky spíš uklidní, zatímco další z vystavujících – Karíma Al-Mukhtarová – představuje temnější stránky, kdy je zvýrazněna i bolest. Multimediální a konceptuální umělkyni zastupují velkoformátové fotografie vlastních prošitých dlaní, do nichž jsou tímto způsobem vepsány vzkazy. „Jsou u ní velmi důležité otázky socializace jedince a identity,“ doplnil Svoboda k výstavě Sometimes you need to lie yourself.

Alšova jihočeská galerie zahájila tři výstavy (zdroj: ČT24)

Třetí vystavující Jakub Matuška aka Masker vyšel ze street art scény. Věnuje se především malbě. „V jeho obrazech je spousta významových rovin. Vidíme motivy, které na první pohled můžou působit velmi pozitivně, ale zároveň jsou zde náznaky jiných významů. Člověk musí tím obrazem vlastně tak trošku projít,“ upozornil Svoboda. Plný významů už je název Matuškovy výstavy: Až křídla vlaštovek vyhladí žulový kvádr z povrchu.

Tvorba všech tří umělců bude v Alšově jihočeské galerii k vidění do 14. května. V červnu by pak měla začít jedna z očekávaných výstav k sedmdesátému výročí galerie. Představí tvorbu švýcarského malíře, sochaře a návrháře H. R. Gigera, který ve spolupráci s Ridleym Scottem vytvořil filmového Vetřelce. Byl ale také obdivovatelem Franze Kafky.