Adventní koncerty České televize pomůžou i letos potřebným

Adventní koncerty ČT opět pomáhají potřebným (zdroj: ČT24)

Česká televize i letos navazuje na tradici Adventních koncertů. Věnovány jsou na podporu čtyř neziskových organizací, které si mezi sebe letos rozdělí výtěžek rovným dílem. Patronátů se ujme čtveřice osobností z českotelevizního zpravodajství. První koncert uslyší diváci ČT1 první adventní neděli od 17:30. V jedné z nejstarších charitativních sbírek v Česku přispěli dosud dárci téměř stotřicítce organizací více než čtvrt miliardou korun.

Průvodního slova se při Adventních koncertech opět ujme Ester Janečková, jejímu dlouholetému kolegovi, herci Janu Potměšilovi, účast tentokrát znemožnily zdravotní problémy. Vystřídá ho Petr Hradil. Účinkování přislíbili Dagmar Pecková, Adam Plachetka, Vojtěch Dyk nebo Tomáš Klus.

Pro organizace, které pomáhají

Benefice odstartuje první adventní neděli 27. listopadu koncertem na podporu Denního centra Žirafa v Karlových Varech, poskytujícího komplexní odbornou pomoc klientům s poruchou autistického spektra v kombinaci se zdravotním a mentálním postižením.

Nad prvním sbírkovým večerem, který se bude konat v Břevnovském klášteře, převzal patronát moderátor Daniel Takáč. „Pomáhat je přirozené. Myslím, že naprostá většina lidí na otázku: Pomůžeš mi? neodpoví, že ne. A navíc, pokud jde o děti, kterým osud naházel klacky pod nohy hned od začátku života, je síla, která říká Pomoz!, ještě silnější,“ říká moderátor kontinuálního vysílání a Interview ČT24.

Druhá adventní neděle bude patřit dětskému hospici Dům pro Julii v Brně, který pomáhá dětem se závažným nebo nevyléčitelným onemocněním. Na jeho podporu se odehraje koncert 4. prosince v pražské Loretě. „Za pomoc ve svém životě vděčím především svým rodičům. Právě jejich příklad a výchova mají na svědomí, že mému srdci nikdy nebude lhostejný osud lidí, kteří čelí nepřízni a životním nesnázím,“ uvádí patron Domu pro Julii a sportovní moderátor Stanislav Bartůšek.

  • Posláním dárcovské DMS ve tvaru DMS ADVENT 30, DMS ADVENT 60, DMS ADVENT 90 nebo DMS ADVENT 190 podle výše příspěvku, a to na číslo 87 777.
  • Převodem na transparentní účet Adventních koncertů ČT (692 692 692 /0800) nebo prostřednictvím QR platby.
  • Darem on-line na portálu www.darujspravne.cz
  • Během koncertů prostřednictvím call centra.

Podporu a záštitu moderátorky Barbory Kroužkové získalo Centrum pro rodinu a sociální péči v Hodoníně, které ve svém Stacionáři Vlaštovka pomáhá dětem s kombinovaným postižením a autismem.

„Buduje se stacionář pro hrdiny. Ano, mohu potvrdit, že jsou to všechno hrdinové. Strávila jsem s nimi v Hodoníně krásný čas a zažila obrovský příval lásky a naplnění. Děkuji za všechno, co jsem s nimi prožila a pocítila. Obrovský dík patří všem tetám a terapeutkám, které děti s různými tělesnými a mentálními handicapy opečovávají, jak nejlépe umí, a také rodičům,“ uvádí patronka a moderátorka Interview ČT24 a kontinuálního vysílání. Diváci budou moci přispívat třetí adventní neděli, tedy 11. prosince, a to během koncertu v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Poslední z charitativních koncertů podpoří Parent Project sdružující rodiny dětí se vzácným nervosvalovým onemocněním. Zmíněná organizace jim pomáhá zajistit komplexní péči a podmínky pro kvalitnější život.

Patroni Adventní koncerty ČT 2022
Zdroj: ČT

Patronát převzala redaktorka Událostí České televize Lea Surovcová: „Ve své novinářské práci i v soukromí se zajímám o lidi, kteří mají nějaký druh znevýhodnění nebo bojují statečně s vážnou diagnózou. V tomto případě je pro mě velmi cenné, že organizaci Parent Project založili sami rodiče, aby na dosud neznámou problematiku upozornili. Zároveň se snaží vzájemně pomáhat a inspirovat se. Svalová dystrofie je zatím nevyléčitelná. Přesto jde pacientům život zkvalitnit, aby si život dobře užili navzdory svojí diagnóze. I proto je mimořádně důležitá podpora dárců.“

Události: Adventní koncerty České televize (zdroj: ČT24)

Loni dárci přispěli rekordní částkou

Adventní koncerty České televize jsou jednou z nejstarších charitativních sbírek v České republice. O pomoc se každoročně hlásí desítky neziskových organizací. Za dosavadních jednatřicet ročníků se podařilo mezi 128 neziskových subjektů rozdělit více než čtvrt miliardy korun.

V minulém roce byl pokořen dosavadní rekord. „Vybrali jsme téměř devatenáct milionů, předchozí rekord byl jedenáct milionů korun, takže nárůst byl obrovský,“ upřesnil manažer charitativních aktivit České televize Jiří Váňa.