Will Smith uvádí první film po incidentu na Oscarech. S Osvobozením měl mířit za další soškou

Herec Will Smith se chystá uvést akční thriller Osvobození, který natočil režisér Antoine Fuqua. Jde o jeho první snímek po incidentu na oscarovém ceremoniálu, kde na pódiu udeřil moderátora Chrise Rocka. Pro některé hlasující v klání o prestižní filmové sošky představuje premiéra novinky kontroverzní krok. Platforma Apple TV+ snímek i v Česku uvede 9. prosince.

Smith hraje ve filmu otroka jménem Peter, který prchá z louisianské plantáže poté, co byl zbičován téměř k smrti. Musí přelstít svoje lovce a přežít několik dnů v nebezpečných močálech, aby se dostal k armádě Abrahama Lincolna. Příběh je založený na osudu skutečného muže Gordona, jehož vyfotografovaná zbičovaná záda poskytla důkaz o brutalitě a krutosti otroctví a pomohla k jeho odsouzení.

Snímek natočila platforma Apple TV+ minulý rok, přičemž si ho podle médií vážila jako potenciálního oscarového kandidáta pro rok letošní. Během letošního udílení Oscarů však Smith na pódiu udeřil moderátora Chrise Rocka, protože neunesl, že komik vtipkoval o jeho ženě. Smith později během večera vyhrál sošku za nejlepšího herce, incident ale ceremoniál zastínil. Později se omluvil a rezignoval z Akademie, která Oscary pořádá. Ta mu navíc zakázala účast na svých akcích po dobu deseti let.

Filmová komunita v USA nyní řeší, zda je či není příliš „brzy“ na to, aby se Smith vrátil s novým filmem. Do poslední chvíle nebylo jasné, za jakých okolností, zda a kdy firma Apple více než dvouhodinový snímek s rozpočtem 120 milionů dolarů uvede. Deník The New York Times připomíná, že za nový film Smith může být nominovaný, uvedení filmu na konci roku s několika projekcemi v kinech prý navíc signalizuje, že firma chce zvýšit šance snímku vyhrát filmové ceny.

Anketa mezi filmaři

Deník The Hollywood Reporter vyzpovídal několik desítek filmařů, kteří rozhodují o nominacích a vítězích Oscarů a znovu rozpoutal věčnou debatu, nakolik lze oddělovat umělce od díla. Někteří ze zpovídaných zmiňují, že „bojkot“ si film samotný nezaslouží už kvůli stovkám lidí, kteří na něm pracovali, jiní se staví zdrženlivě k nominaci samotného herce, i kdyby byl hotový snímek „dobrý“, nebo se bojí, aby Smithova nominace nezastínila další ceremoniál.

Organizátoři příštích Oscarů už jinde oznámili, že se od incidentu s fackou chtějí posunout dál, proto o ni předávající či moderátor nebudou během slavnostního večera ani vtipkovat. Smith ke snímku Osvobození prohlásil, že mu na něm záleží, protože ve své kariéře odmítl už mnoho filmů o otroctví, jeho novinka má být podle něj ale hlavně o „svobodě a nezdolnosti“.