Místo aut fontána. Umělec pomocí umělé inteligence ukazuje, jak by mohla být města lepší

Jak by vypadaly nejrušnější ulice měst, kdyby měly méně aut a více chodců, cyklopruhů nebo veřejné dopravy? Obyvatelé těch amerických si to mohou snáze představit díky vizím, které vytváří newyorský umělec Zach Katz. Výtvarník, který se zabývá i městským plánováním, využívá k úpravě skutečnosti otevřený software na generování obrázků pomocí umělé inteligence.

Platforma DALL-E, která vytváří obrázky na základě instrukcí uživatele, se v posledních měsících stala hitem sociálních sítí. Lidé ji používají k tvorbě ilustrací či nejrůznějších absurdních výjevů. Osmadvacetiletého Katze ovšem napadlo jiné využití –⁠ upravuje městské ulice do alternativ, kterým by nedominovaly asfalt a auta.

„Když jsem se dostal k DALL-E, jen tak pro zábavu jsem tam hodil pár ulic v mé čtvrti Bushwick (v Brooklynu) a byl jsem ohromen, jak to dokázalo proměnit… normální ulici pro auta na svěží dlážděnou promenádu pro chodce s dekorativními kamennými fontánami,“ cituje umělce zpravodajský web Axios.

Katze za svým projektem vidí širší možnost než „jen“ návrhy přívětivějšího prostředí. „A pak jsem si řekl, tohle by mohlo mít opravdu zásadní potenciál při prosazování bezpečných ulic, ulic pro život po celém světě,“ uvedl.

Katzova tvorba už se podle Axios stala součástí snah o urbanistické změny napříč Spojenými státy. Nabízí zájemcům vypracování „transformace ulic“, které pak mohou ukazovat sousedům či politikům. Obraz je totiž přesvědčivější než slova. „Stačí jeden dva obrázky a najednou o tom lidi mluví a vyvolá to v nich nadšení,“ všímá si.

Aktuálně prý má asi tisícovku žádostí o proměny konkrétních ulic či čtvrtí, jak od aktivistů, tak od městských činitelů včetně jistého starosty ze státu Wisconsin.