Smells Like Teen Spirit, upozornila Nirvana. A začala novou hudební éru

Nevermind byla přelomová deska Nirvany (zdroj: ČT24)

Uplynulo třicet let od úspěchu přelomové desky Nevermind od americké kapely Nirvana. Ve světě se jí prodalo přes třicet milionů kopií. Vyšla sice už na podzim roku 1991, z kraje toho následujícího ale symbolicky sesadila z první příčky americké hitparády album Dangerous Michaela Jacksona. Na jaře se Nirvana stala nejhranější kapelou v Evropě.

Deska Nevermind se zrodila jako nízkorozpočtový projekt kapely ze Seattlu, kterou do té doby hrála jen univerzitní rádia. Skladbu Smells Like Teen Spirit premiérovala hudební stanice MTV s obezřetností v alternativním rockovém pořadu.

„Kurtovi se líbil jeden film, ve kterém se mládež zblázní a zmocní se školy. To byla geneze videoklipu. Škola a mladí rebelové,“ prozradil o skladbě baskytarista Krist Novoselic v dokumentu Písně, které změnily svět.

Publikum přesycené uhlazenými klipy toužilo po něčem neotřelém. Novou éru nastavila Nirvana temnou nervózní estetikou, s frontmanem ve vytahaném svetru, kterého trápily deprese a závislosti. „Ve studiu se dokázal soustředit na svoje emoce, na svůj výraz, moc neposlouchal, co mu radí producent a zvukař, prostě vzal kytaru a hrál, a když mu to nešlo, tak se naštval, odhodil ji a šel pryč,“ popisuje hudební publicista Jaroslav Konáš.

Právě cynismus a přecitlivělost z Cobaina dělaly dokonalého kritika mainstreamu. Skládal písně o znásilnění i potratu. Mluvil hlasem nové generace mládeže, která hledala vlastní místo ve světě. S kapelami Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains vytvořila Nirvana takzvanou grungovou čtyřku a rozjela nové hnutí. Začala honička hudebních vydavatelství za čímkoli, co znělo jako oni.

„Nějak to začalo a lidi se chytli a následovali nás. A z nás se staly komiksové postavy,“ posteskl si později Kurt Cobain. Jak rostla popularita Nirvany, Cobainův osobní život se víc a víc vymykal kontrole. V dubnu 1994 si vzal život. Nirvana skončila. Bubeníkovi Daveu Grohlovi se podařilo nastartovat podobně úspěšnou kapelu Foo Fighters.

I v postcobainovském světě sice zůstal rock velkým byznysem, grunge ale z hitparád postupně vytlačily hip hop a další klubové žánry.